În Statele Unite a mânca un pește de apă dulce echivalează cu a bea timp de o lună apă contaminată masiv cu PFAS (substanțe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate, care se găsesc în straturile antiaderente ale vaselor de gătit, textile impermeabile ș.a.). PFAS se numesc și „poluanți eterni“ deoarece sunt extrem de persistente și se acumulează în aer, sol, apă, alimente și în corpul uman. Studiile au demonstrat că aceste substanțe provoacă dereglări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, infertilitate și diferite tipuri de cancer.
Cercetătorii au analizat 500 de eșantioane de pești pescuiți între anii 2013 și 2015 din lacuri și râuri din SUA. Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul Environ-mental Research și arată că rata medie de contaminare a fost de 9,5 micrograme pe kilogram. Din totalul probelor contaminate, trei sferturi conțineau acid perfluorooctan sulfonic, una dintre cele mai răspândite și nocive substanțe din cele câteva mii ce alcătuiesc grupul PFAS. Experții spun că a consuma un astfel de pește echivalează cu a bea timp de o lună apă contaminată cu 48 de părți PFAS per miliard. Conform recomandărilor Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite, apa este considerată sigură de băut dacă are maximum 0,2 părți de PFAS per trilion. Nivelurile de PFAS din peștii de apă dulce capturați în sălbăticie s-au dovedit a fi de 278 de ori mai mari față de cele identificate la peștii proveniți din ferme piscicole.• Agerpres