După mai mulţi ani în care organizaţiile colective au cerut stabilirea unor valori de referinţă pentru reciclarea deşeurilor electrice şi electronice (DEEE), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în data de 9 mai 2023, pe platforma SICAP, un anunţ de licitaţie deschisă pentru realizarea unui „Studiu privind costurile de colectare, tratare, valorificare şi eliminare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi a deşeurilor de baterii şi acumulatori“. Ori valoarea plătită pentru realizarea studiului a fost mult prea mică (294.117 lei), ori condiţiile de eligibilitate au fost mult prea stricte, cert este că procedura a fost anulată acum pentru a doua oară din lipsă de oferte. Între timp toată piaţa deşeurilor electrice şi electronice trece printr-o criză fără precedent.• ecologic
Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, totalul cifrelor de afaceri a celor 20 de Organizaţii de Transfer de Responsabilitate (OTR) autorizate a fost în anul 2022 de 321.453.919 lei (65.183.802 euro), în scădere faţă de anul 2021 când a fost 333.060.268 lei (67.312.099 euro). Iar această scădere a avut loc într-o perioadă în care toate costurile de colectare, transport şi tratare au crescut foarte mult.
Mai grav este însă un alt element, cel al pierderilor din activităţile economice înregistrate de unele organizaţii. Unele riscă acum intrarea în faliment, altele vor încerca probabil să îşi acopere pierderile din profitul înregistrat în anii anteriori, dar cu toate acestea, 2024 nu va fi pentru ele un an simplu, pentru că toate aceste pierderi se vor acumula, iar ele ar putea conta mai mult decât ne închipuim acum la reînnoirea licenţelor de operare.
Mari pierderi în activitate au fost înregistrate anul trecut de: Asociaţia Ecotic (-12.462.194 RON), ARCwaste Collection (-5.230.330 RON), Asociaţia Ecopositive (-6.169.266 RON), Asociaţia ROREC (-1.946.863 RON), Asociaţia Recolamp (-2.663.061 RON) şi Electrowaste Consulting (-9.863 RON).
Totalul pierderilor înregistrate de cele şase OTR-uri se ridică la 28.481.577 RON (5.775.439 euro), o sumă uriaşă care afectează toată piaţa transferului de responsabilitate din domeniul DEEE. Cu toate că celelalte 14 organizaţii au reuşit să înregistreze în 2022 rezultate pozitive (+13.708.940 RON), per ansamblu piaţa DEEE este acum pe minus (-14.472 637 RON).
Specula din domeniul colectării DEEE a ajuns acum la nişte niveluri de neimaginat, autorităţile publice locale refuză în continuare să se implice în realizarea unor infrastructuri de colectare a acestor tipuri de deşeuri, iar banii promişi din PNRR pentru construirea unor platforme de aport voluntar sau a unor noi fabrici de reciclare întârzie, ca şi înfiinţarea unui grup de lucru în Ministerul Mediului pentru stabilizarea acestei pieţe, care nu poate funcţiona în pierdere.
Din păcate toate discuţiile care se poartă în minister, la AFM sau în Parlament pe tema deşeurilor încep şi se termină cu un singur subiect: banii. Este adevărat că banii sunt importanţi, dar ei nu trebuie să fie principalul criteriu în analizarea activităţii Organizaţiilor de Transfer de Responsabilitate, care ar trebui să concureze nu atât în încasări sau în numărul de membri, cât în servicii, campanii de educare şi conştientizare şi, nu în ultimul rând, în cantităţi colectate. Deoarece altfel se pierde şi spiritul Directivei europene şi chiar esenţa acestei activităţi economice care trebuie să aducă în economia circulară cât mai multă materie primă pentru industrie.•
*N.R. Datele prezentate în acest articol au fost preluate de pe site-ul Ministerului de Finanţe.