22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
Mai mult

  Poliţişti pensionari sau condamnaţi penali sunt numiţi la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu

  Aurelian Păduraru, comisarul general al GNM; Sursa foto: Agerpres

  În ultimii ani la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu, instituţia de control a Ministerului Mediului, au fost desemnate persoane care fie nu au nimic în comun cu domeniul mediului, fie au fost condamnate penal pentru diferite infracţiuni, ceea ce ridică multe semne de întrebare referitoare la calitatea celor care aplică legislaţia de mediu în ţara noastră.• ecologic

  La scurt timp după ce ecologic a publicat pe 5 mai a.c. scrisoarea deschisă a unui comisar al Gărzii de Mediu (GNM) (ecologic.rec.ro/din-seria-un-comisar-acuza) Aurelian Păduraru, comisarul general al GNM şi-a înaintat demisia.

  Conform monitoruldegalati.ro, motivele demisiei ar fi fost de ordin personal: „Da, mi-am depus demisia la Secretariatul General al Guvernului din motive personale. Începând cu data de 26 mai 2023 nu voi mai ocupa această funcţie“. Păduraru a spus că în continuare se va dedica Organizaţiei Seniorilor Liberali Galaţi, al cărei preşedinte este, şi va accelera activităţile politice în judeţul Galaţi în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2024.

  Candidatul actual pentru postul de comisar general se pare că va fi actualul comisar-şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Sorin Dănăilă. El ar fi astfel a treia persoană din Galaţi care este numită la conducerea GNM, după Mărioara Gâtej şi Aurelian Păduraru.

  Dacă Păduraru nu a avut vreo legătură cu domeniul GNM, el fiind ofițer în rezervă după ce a ocupat funcţiile de conducere ale Serviciului Cercetări Penale şi Serviciului Public Pașapoarte Galați, Sorin Dănăilă, candidatul pentru conducerea GNM are alte probleme, de ordin penal. El a primt în data de 11.06.2021 o condamnare cu suspendare de 1 an şi 7 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise.

  Desemnarea în funcţii de conducere la Garda Naţională de Mediu a unor persoane care au fost condamnate pentru diverse fapte se pare însă că a devenit o obişnuinţă. Cel mai recent exemplu este cel al lui Dorin Meran, un alt gălăţean care pe 3 aprilie a.c. anul acesta a fost numit la conducerea Comisariatului Gărzii de Mediu Tulcea. Şi el a fost condamnat penal.

  Prin decizia nr. 156 din 30 ianuarie 2012, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe Meran, care era pe atunci administratorul SC Metacon Rep SRL, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, pentru „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea“.

  Asupra acestui subiect, al poliţiştilor pensionari sau al condamnaţilor penali care conduc Garda Naţională de Mediu vom reveni, pentru că este interesant de aflat care sunt adevăratele criterii de numire a celor care aplică legislaţia de mediu în România.

  Newsletter Ecologic