1.2 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  Poliţişti pensionari sau condamnaţi penali sunt numiţi la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu

  Aurelian Păduraru, comisarul general al GNM; Sursa foto: Agerpres

  În ultimii ani la conducerea Gărzii Naţionale de Mediu, instituţia de control a Ministerului Mediului, au fost desemnate persoane care fie nu au nimic în comun cu domeniul mediului, fie au fost condamnate penal pentru diferite infracţiuni, ceea ce ridică multe semne de întrebare referitoare la calitatea celor care aplică legislaţia de mediu în ţara noastră.• ecologic

  La scurt timp după ce ecologic a publicat pe 5 mai a.c. scrisoarea deschisă a unui comisar al Gărzii de Mediu (GNM) (ecologic.rec.ro/din-seria-un-comisar-acuza) Aurelian Păduraru, comisarul general al GNM şi-a înaintat demisia.

  Conform monitoruldegalati.ro, motivele demisiei ar fi fost de ordin personal: „Da, mi-am depus demisia la Secretariatul General al Guvernului din motive personale. Începând cu data de 26 mai 2023 nu voi mai ocupa această funcţie“. Păduraru a spus că în continuare se va dedica Organizaţiei Seniorilor Liberali Galaţi, al cărei preşedinte este, şi va accelera activităţile politice în judeţul Galaţi în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2024.

  Candidatul actual pentru postul de comisar general se pare că va fi actualul comisar-şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Sorin Dănăilă. El ar fi astfel a treia persoană din Galaţi care este numită la conducerea GNM, după Mărioara Gâtej şi Aurelian Păduraru.

  Dacă Păduraru nu a avut vreo legătură cu domeniul GNM, el fiind ofițer în rezervă după ce a ocupat funcţiile de conducere ale Serviciului Cercetări Penale şi Serviciului Public Pașapoarte Galați, Sorin Dănăilă, candidatul pentru conducerea GNM are alte probleme, de ordin penal. El a primt în data de 11.06.2021 o condamnare cu suspendare de 1 an şi 7 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise.

  Desemnarea în funcţii de conducere la Garda Naţională de Mediu a unor persoane care au fost condamnate pentru diverse fapte se pare însă că a devenit o obişnuinţă. Cel mai recent exemplu este cel al lui Dorin Meran, un alt gălăţean care pe 3 aprilie a.c. anul acesta a fost numit la conducerea Comisariatului Gărzii de Mediu Tulcea. Şi el a fost condamnat penal.

  Prin decizia nr. 156 din 30 ianuarie 2012, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe Meran, care era pe atunci administratorul SC Metacon Rep SRL, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, pentru „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea“.

  Asupra acestui subiect, al poliţiştilor pensionari sau al condamnaţilor penali care conduc Garda Naţională de Mediu vom reveni, pentru că este interesant de aflat care sunt adevăratele criterii de numire a celor care aplică legislaţia de mediu în România.

  Publicitate

  1 COMENTARIU

  1. Din nefericire a fost in functie de Comisar General si domnul Silvian Ionescu care in anul 2010 a facilitat importul de deseuri din Italia regiunea Napoli prin portul Constanta. Nu a fost condamnat pentru ca nici un comisar nu a indraznit sa prezinte dovezi in acest marr tun care a fost devualat de catre Asociatia Romana pentru Mediu si alte publicatii. La acea data cand au aparut aceste informatii, presedintele Romaniei d-ul Traian Basescu si-a acoperit compatriotul. De fapt d-ul Silvian Ionescu a mai fost implicat in scandalul firmei de consultanta pe mediu care a intomit studiile de impact pentru privatizarea OMV Petrom. D-ul Silvian Ionescu fostul sef la Anver al lui Traian Basescu pana in 1989, a incercat sa inchida depozitul ecologic din Tulcea admninistrat de Ecorec SA Bucuresti in anul 2009. Nu a reusit, dar pe teritoriul altor judete s-a realizat cu succes, cu ajutorul directorilor de APM autorizad fostele depozite neconforme. In anul 2016 pe ProTv a fost mediatizat in emisiunea ‘Romania te iunesc’ dezastrul gunoaielor importate din Italia pe teritoriul tarii. Unde o fi fost DNA la acea vreme? Detin dovezi despre eveniment, am sesizat Comisia Europeana pentru deturnarea fondurilor destinate Ministerului Mediului in vederea realizarii investitiilor privind depozitele conforme. Conform HG 349/2005 Romania trebuia sa finalizeze la nivelul fiecarui judet pana in 2010 cel putin un depozit conform pentru gestionarea deseurilor. Pentru nerealizarea acestor investitii, U.E. a declansat procedura de infrigement, statul roman, de fapt popularia, fiind obligata sa plateasca despagubiri. Detin informatii privind modul in care au actionat in judetul Tulcea. Felicitari pentru articol. Va doresc succes.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole