Poluarea aerului cu particule fine PM2,5, produsă în principal de arderea combustibililor solizi, reduce în medie cu 2,2 ani speranța de viață la nivel mondial, arată noul raport Air Quality Life Index publicat de Energy Policy Institute de la Universitatea din Chicago.
Microparticulele PM2,5 au diametrul de până la 2,5 microni. Fiind atât de mici, pătrund ușor din aer în plămâni și de acolo în sânge. Nenumărate studii au dovedit că aceste particule sunt o cauză majoră de cancer, boli respiratorii și cardiovasculare. Statistic, mortalitatea cauzată de poluarea cu PM2,5 este comparabilă cu cea provocată de consumul de tutun, de trei ori mai mare decât cea legată de consumul de alcool și de șase ori mai mare decât cea cauzată de HIV, se precizează în raport. OMS recomandă ca densitatea de PM2,5 din aer să nu depășească 15 micrograme pe metru cub în 24 de ore și să rămână în medie sub cinci micrograme pe metru cub pe parcursul unui an, iar în 2021 organizația a scăzut și mai mult pragurile, după ce noi dovezi au arătat ce impact grav au microparticulele asupra sănătăţii.
Aproape toate zonele populate ale lumii depășesc limitele recomandate, însă Asia deține recordul, cu niveluri de 15 ori mai mari în Bangladesh, de 10 ori mai mari în India și de 9 ori mai mari în Nepal și Pakistan. În India bolile cauzate de PM2,5 reduc speranța de viață cu 10 ani în capitala New Delhi și cu 8 ani în statele Uttar Pradesh și Bihar. I.T.