22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Primării amendate pentru deşeuri abandonate

  Sursa foto: Facebook

  Comisarii Gărzii de Mediu Harghita au amendat cu suma totală de 100.000 lei primăriile localităţilor Cozmeni, Sânmartin şi Tuşnad pentru că au găsit deşeuri abandonate în cantităţi semnificative pe raza celor trei unităţi administrativ-teritoriale.

  „În cadrul controalelor desfăşurate în ultima perioadă comisarii Gărzii de Mediu Harghita au identificat abandonări de deşeuri municipale/amestecate în cantităţi semnificative pe trei amplasamente, în trei unităţi administrative diferite. Astfel de practici sunt inacceptabile, instituţia noastră va acţiona continuu în vederea stopării acestui fenomen. Având în vedere prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, conform căreia administraţiile publice locale au obligaţia de a asigura şi răspund pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, dar şi obligaţia de a acţiona pentru refacerea prejudiciului adus mediului în urma gestionării defectuoase a deşeurilor şi de a asigura prin măsuri adecvate protecţia mediului, comisarii de mediu au aplicat amenzi contravenţionale cuprinse între 20.000 şi 40.000 lei şi au impus măsuri cu termene pentru salubrizarea amplasamentelor afectate”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita.

  Sursa citată mai precizează că, „în cazul deşeurilor abandonate şi în cazul în care producătorul/deţinătorul de deşeuri este necunoscut, inclusiv în cazul în care proprietarul terenului pe care sunt abandonate deşeurile nu este cunoscut, cheltuielile legate de curăţarea şi refacerea mediului, precum şi cele de transport, valorificare, recuperare/reciclare, eliminare sunt suportate de către unitatea administrativ-teritorială“.

  Şefa Comisariatului Judeţean Harghita al Gărzii de Mediu, Balla Izabella, a precizat, pentru Agerpres, că primăriile amendate sunt Cozmeni, Sânmartin şi Tuşnad, iar valoarea totală a amenzilor se ridică la 100.000 lei, fiind aplicate două amenzi în valoare de 40.000 lei şi una de 20.000 lei.

  Cele trei primării au primit un termen până la care trebuie să igienizeze terenurile, comisarii de mediu urmând să verifice dacă acesta este respectat.• Agerpres

  Newsletter Ecologic