Statele trebuie să reducă producţia de combustibili fosili cu 6% anual până în 2030 pentru a evita o creştere “catastrofală” a temperaturii globale, avertizează specialiştii.
“The Production Gap Report”, întocmit de un grup de institute de cercetare în cooperare cu Programul pentru Mediu al Naţiunilor Unite, are scopul de a evalua diferenţele dintre dezideratele Acordului de la Paris şi planurile ţărilor cu privire la producţia de cărbune, petrol şi gaze. Raportul arată că „diferenţele în producţie“ sunt prea mari: statele intenţionează să producă până în 2030 o cantitate de combustibili fosili de peste două ori mai mare decât cea care ar permite limitarea încălzirii globale la 1,5°C. Restricţiile impuse din cauza pandemiei au dus la o scădere pe termen scurt, însă atât planurile anterioare crizei, cât şi cele de redresare presupun o creştere continuă a producţiei.
Efectele schimbărilor climatice vor fi severe şi dacă statele vor continua să producă la nivelul actual, iar o creştere a producţiei de combustibili fosili ar avea consecinţe catastrofale. Este nevoie de politici guvernamentale care să diminueze atât cererea, cât şi oferta şi să susţină comunităţile dependente de cărbune, petrol şi gaze. Scăderea cererii determinată de pandemie şi prăbuşirea preţului petrolului au dovedit cât de vulnerabile sunt regiunile dependente de combustibili fosili.
Guvernele trebuie să folosească fondurile de redresare investind în tranziţia spre energie curată, care pe termen lung are potenţial superior atât pentru economie, cât şi pentru ocuparea forţei de muncă. Raportul prezintă măsurile pe care statele le-ar putea lua chiar astăzi pentru a asigura o tranziţie echitabilă. Momentul în care ne aflăm ar putea fi unul de răscruce, dat fiind că guvernele trebuie să ia decizii majore din cauza crizei pandemice, iar cele mai mari economii globale, inclusiv China, Japonia şi Coreea de Sud, şi-au asumat obiectivul de zero net emisii de carbon.● Irina Tomşa