23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Provocări în managementul deșeurilor electrice și electronice

  Sursa foto: Twitter

  Pe 7 decembrie 2022 a avut loc la Bruxelles conferința EPR GRAND CHALLENGE organizată de WEEE Forum. Scopul evenimentului a fost de a prezenta și discuta experiențele din domeniul managementului deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) din ultimele două decenii și provocările ce se prefigurează în următorii ani. Pe durata unei zile, experți în colectarea și reciclarea DEEE și în economie circulară au analizat modalitățile de îmbunătățire a colectării și reciclării în acest segment.• ECOTIC

  FjY 00YXkAEc7ef
  Sursa foto: Twitter

  Principalele subiecte de pe agenda conferinței EPR GRAND CHALLENGE au fost țintele de colectare, responsabilitatea extinsă a producătorilor, tranziția spre o economie cu emisii reduse de carbon și îmbunătățirea legislației în ceea ce privește managementul deșeurilor electrice și electronice.
  În ceea ce privește țintele de colectare, consensul a fost că nu sunt în concordanță cu ideea de economie circulară deoarece nu iau în calcul nici durata de viață de peste trei ani a multor echipamente electrice și electronice, nici strategiile de reparare și reutilizare care reduc cantitatea DEEE-urilor generate. În consecință, o țintă ar trebui să țină cont de inițiativele de extindere a duratei de viață și să le încurajeze, concentrându-se în același timp pe DEEE-urile disponibile pentru colectare.
  Experiența din Europa arată că responsabilitatea extinsă a producătorului este eficientă atât în stimularea colectării mai multor deșeuri, cât și în creșterea ratelor de reciclare. În acest context, s-a subliniat necesitatea elaborării unei legislații care să se axeze pe responsabilitatea extinsă a producătorului la nivel global.
  Discuția despre tranziția spre o economie cu emisii reduse de carbon s-a axat pe materiile prime critice (CRM) precum litiul, cobaltul sau alte elementele rare care se pierd deseori înainte de reciclare din cauza colectării limitate a anumitor tipuri de DEEE-uri. În plus, legislația actuală vizează în principal metalele care se găsesc în cantități mari, în detrimentul materiilor prime critice din DEEE-uri.

  FjchyfaXoAQse4e
  Sursa foto: Twitter

  Fără acces durabil la materii prime, Europa nu poate deveni continentul neutru din punct de vedere climatic, iar competitivitatea firmelor din Uniune nu va fi sustenabilă. Accesul durabil la CRM-uri este prin urmare o problemă de securitate strategică, motiv pentru care participanții la conferință au susținut nevoia unei legi dedicate acestui tip de materii prime. Cercetările arată că până în 2040 UE se va baza pe surse primare pentru 70% din materiile prime pentru tranziția energetică.
  Experții prezenți la conferință au căzut de acord asupra necesității îmbunătățirii legislației în domeniu. Legislația privind responsabilitatea extinsă a producătorului este depășită și trebuie revizuită pentru a include noile realități din societate: vânzările online, centrele de livrare și companiile de logistică.
  Toți actorii care au acces la DEEE trebuie să îndeplinească anumite obiective și să fie trași la răspundere în caz contrar. O cercetare ONU coordonată de WEEE Forum în perioada 2020-2021 a demonstrat că doar 55% din DEEE-urile Europei sunt raportate ca fiind colectate și tratate în mod responsabil.
  De asemenea, este important ca legislația să stimuleze reducerea generării deșeurilor electrice și electronice. O legislație regândită trebuie să permită ca economia circulară și strategiile de reparare, reutilizare sau recondiționare să aibă un rol activ în piață fără a intra în conflict cu rata minimă de colectare.

  Sursa foto: Twitter

  Valentin Negoiță, președintele ECOTIC și Marius Costache, directorul general al GreenWEEE au prezentat dificultățile întâmpinate de-a lungul anilor în procesul de colectare și reciclare, precum și perspectivele de îmbunătățire a activității din domeniu prin actualizarea legislației în concordanță cu principiile economiei circulare, dezvoltarea infrastructurii de colectare, organizarea de campanii de informare și conștientizare și aplicarea unor măsuri de reducere a fluxurilor paralele de deșeuri.
  „În ultimii 20 de ani WEEE Forum a avut un rol extraordinar, asigurându-se că Directiva DEEE dă rezultate. Colectarea și reciclarea continuă să se îmbunătățească, iar acest lucru se datorea- ză în mare măsură organizațiilor de transfer al responsabilității producătorilor. Aceste organizații joacă un rol vital asigurându-se că resursele valoroase sunt revalorificate și punând astfel bazele economiei circulare. Ele nu doar că ajută autoritățile în finanțarea gestionării deșeurilor, dar şi contribuie în mod semnificativ la conștientizarea cetățenilor prin intermediul unor campanii și instrumente dedicate.
  În Uniunea Europeană avem acum una dintre cele mai mari rate de reciclare din lume, dar încă trebuie să investim în tehnologii mai bune. Trebuie să îmbunătățim eficiența reciclării cu o recuperare mai atentă a materialelor critice și să ne asigurăm că mai multe produse noi conțin materiale reciclate, ceea ce necesită o colectare mai bună a DEEE-urilor“, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, într-un mesaj adresat conferinței.
  Mai multe detalii puteţi citi pe www.ecotic.ro.