Materialele reciclabile provenite din panourile fotovoltaice ajunse la finalul ciclului de viață vor valora peste 2,7 miliarde USD în 2030, o creștere cu 1.500% față de valoarea de 170 milioane USD din acest an, estimează un studiu recent realizat de Rystad Energy. Deloc surprinzător, creșterea va accelera și până în 2050 se va ajunge la 80 miliarde USD.
Experţii anticipează că până în 2040 deșeurile de panouri fotovoltaice vor crește cu 27 milioane tone pe an, iar materialele recuperate vor reprezenta 6% din investiția în panouri noi, față de 0,08% în prezent. Disponibilitatea materialelor va fi extrem de importantă pentru ca producătorii să poată evita măcar parțial blocajele inerente de aprovizionare.
Materialele care pot fi reciclate din panourile fotovoltaice ajunse la finalul perioadei de viață includ aluminiu, argint, cupru și polisilicon, care sunt cele mai mari consumatoare de energie și cele mai costisitoare în procesul de fabricație a panourilor solare. Pe de altă parte, sticla – care ocupă cel mai mare volum dintr-un astfel de panou – are o rată de reciclare mare, dar o valoare de revânzare mică, ceea ce o va face atractivă ca materie primă pentru noi panouri.• Irina Tomşa