Europarlamentarii au decis că este momentul ca UE să înceapă să-şi construiască o economie complet circulară, sustenabilă, cu zero net emisii şi cer Comisiei să propună o nouă legislaţie în acest an.
Parlamentul European a adoptat pe 10 februarie a.c. un set de recomandări pentru ca UE să aibă până cel târziu în 2050 o economie cu zero net emisii de carbon, sustenabilă, fără compuşi toxici şi complet circulară. Recomandările au fost făcute în sprijinul Planului de acţiune pentru economie circulară al Comisiei.
Documentul precizează că este nevoie de ţinte obligatorii pentru 2030 cu privire la utilizarea materialelor şi amprenta de consum, care să acopere întregul ciclu de viaţă al fiecărei categorii de produse puse pe piaţa europeană. Europarlamentarii au cerut Comisiei să propună cote obligatorii de conţinut reciclat pentru fiecare tip de produs şi/sau sector. Parlamentul a îndemnat Comisia să prezinte noua legislaţie chiar anul acesta şi să extindă obiectivul Directivei Ecodesign la produse care nu ţin de energie. Prevederile trebuie să includă standarde specifice pentru fiecare produs pus pe piaţa europeană, care să fie performant, durabil, reutilizabil, uşor de reparat, netoxic, să poată fi actualizat şi reciclat, să conţină materiale reciclate şi să fie eficient ca utilizare de resurse şi de energie.● Irina Tomşa