20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  RESPO DEEE a premiat câștigătorii concursului RESPO CITY

  Trei echipe de studenți la arhitectură și urbanism au fost premiate pentru proiectele înscrise la concursul RESPO CITY inițiat de Asociația RESPO DEEE și susținut de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Proiectele participante au fost analizate de un juriu de specialitate, iar din cele aproape 100 de înscrieri șase au ajuns în finală și trei au fost recompensate cu premii în valoare totală de 8.000 euro.• ecologic

  castigatori proiecte respocity 2022 4
  Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE

  Asociaţia RESPO DEEE a premiat echipele câştigătoare ale concursului RESPO CITY 2022 în cadrul unei gale organizate la Bucureşti pe 16 iunie a.c. în prezenţa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna. Prin proiectele lor, tineri studenţi de la facultăţile de arhitectură și urbanism din centrele universitare din București, Oradea, Timișoara, Iași și Cluj au prezentat felul în care cred ei că vor arăta viitoarele orașe sustenabile din România.
  Proiectul-concurs RESPO CITY (www.respocity.ro) a fost lansat în luna martie a.c. şi se înscrie în campaniile derulate de trei ani de Asociația RESPO DEEE în încercarea de a educa și conștientiza populația în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) dincolo de colectarea propriu-zisă a acestora la finalul perioadei lor de viață. Asociaţia RESPO DEEE şi-a propus să continue aceste campanii și să gă- sească noi soluții pentru promovarea acestor idei.
  Amalia Enache a prezentat evenimentul la care au participat printre alţii Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, reprezentanți mass-media, influenceri și celebrități ca Elisabeta Lipă, Cătălin Botezatu, Mihai Morar, Simona Pătruleasa, Andreea Perju, Livia Graur și Larisa Lupoaea.
  Din juriu au făcut parte: Ștefan Ghenciulescu (conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și redactor-șef al revistei Zeppelin), Teodora Mețiu (trainer public speaking și consilier pentru afaceri europene în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), Mihai Drăgan (director de comunicare în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), Șerban Țigănaș (decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca), Lorena Brează (arhitect, fondator The Challenge Academy) și Cristian Blidariu (decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara). Premiile concursului au fost de 5.000 euro pentru locul I, 3.000 euro locul al II-lea și 1.000 euro locul al III-lea.

  T3XZ 3

  Implementarea proiectelor depinde de autoritățile locale

  „Avem nevoie în marile centre urbane de spații reamenajate, moderne, care să educe comunitatea și să-i încurajeze pe oameni să colecteze responsabil DEEE-urile. După cum știți, avem o mare problemă cu această categorie de deșeuri, atât la nivel mondial, cât și în România. Nu reciclăm nici jumătate din cât prevăd normele impuse de Uniunea Europeană și avem nevoie de soluții ingenioase care să-i determine pe oameni să fie receptivi la educația de mediu. Astfel s-a născut ideea proiectului RESPO CITY, un concurs de idei ale noii generații de studenți la arhitectură și urbanism din țară care să poată fi preluate mai apoi de primării și puse în aplicare.

  castigatori proiecte respocity 2022 1

  Prin acest proiect am încercat să aducem centrele de colectare în centrul orașului, în apropierea locului în care ne desfășurăm activitatea zi de zi astfel încât să ne împrietenim cu deșeurile pentru că acestea au o viață chiar și după ce se strică“, a explicat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, inițiatorul concursului RESPO CITY care a trezit un viu interes în rândul studenților la arhitectură și urbanism din toată țara.
  Referitor la modul în care studenții au primit concursul și la posibilitatea de a pune în practică proiectele câștigătoare, Cristian Pocol a declarat: „concursul a fost foarte bine primit, dovada stă în numărul proiectelor înscrise; nu știm dacă au fost doar premiile motivul principal sau au fost orientarea eco și atitudinea civică a studenților, dar putem spune că am avut răspuns din toate zonele. Am fost impresionat pentru că am văzut idei originale, știu cam ce avem nevoie să construim, dar modul în care noua generație vine și transpune aceste idei în proiecte ce pot fi puse în practică îmi dă speranța că o să avem un viitor bun, cu centre de colectare foarte atrăgătoare. Următorii pași ar trebui să vină din partea autorităților locale. Noi le vom sta la dispoziție cu proiectele și cu tot ceea ce știm în acest domeniu pentru a le oferi sprijin în implementarea acestora, pentru a mai urca o treaptă în procesul de educare și conștientizare a importanței colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice“.

  Un prim pas către orașe sustenabile

  castigatori proiecte respocity 2022 9

  Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a salutat și a susținut inițiativa RESPO DEEE: „România suferă la capitolul colectării DEEE-urilor și sperăm ca ideile studenților români să surprindă nu doar prin utilitatea acestor zone de responsabilitate de mediu, ci mai ales prin designul inovator, care să impulsioneze reflexul populației către protecția mediului.
  România va beneficia de sume uriașe prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar pentru finanțarea acestei tranziții verzi trebuie să fim pregătiți cu cele mai bune idei de spații și platforme urbane prin care managementul deșeurilor să depășească impasul în care se găsește astăzi.
  E cale lungă până când orașele din România vor deveni sustenabile, pentru că un oraș sustenabil înseamnă în primul rând o gestionare corectă a deșeurilor, indiferent dacă vorbim de deșeurile menajere, de cele voluminoase, de echipamente electrice electronice sau altele. Toate aceste deșeuri trebuie să intre în circuite bine organizate, trebuie să fie colectate selectiv în mod profesionist și trebuie să ajungă în proporție cât mai mare la reciclare.
  Dacă parteneriatul între autoritatea locală, universitate și studenții care au participat la acest concurs este unul serios, atunci cu siguranță aceste proiecte vor intra la un moment dat într-un birou de urbanism dintr-o primărie, vor ajunge pe masa specialiștilor, vor ajunge pe masa unui consiliu local sau municipal și pot fi transpuse în realitate. Ministerul vine în sprijinul lor cu finanțare din PNRR pentru insule ecologice digitalizate, vine cu finanțare pentru acele centre unde se pot depozita deșeurile voluminoase. Eu cred că niciun primar nu ar trebui să fie reales în 2024 în România dacă în mandatul precedent nu s-a dedicat la maximum și nu s-a implicat maxim în rezolvarea problemei deșeurilor“.

  Premiul al III-lea – DEEEYARD