Două treimi din populaţia lumii este de părere că schimbările climatice reprezintă o urgenţă globală, arată rezultatele sondajului „People’s Climate Vote“ publicate pe 27 ianuarie a.c. Cercetarea a fost derulată de Programul pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNDP) în 50 de ţări.
Sociologii au stabilit un eşantion reprezentativ în ce priveşte vârsta, genul şi nivelul de educaţie pentru ţările participante, iar rezultatele au o marjă de eroare de +/-2%. Din 1,2 milioane de respondenţi peste 500.000 au avut sub 18 ani, un segment care nu este luat în considerare la alegerile politice, se precizează într-un articol publicat pe news.un.org.
Cei mai convinşi că schimbările climatice reprezintă o urgenţă sunt respondenţii sub 18 ani, iar de aceeaşi părere sunt şi adulţii 65% din segmentul 18-35 ani, 66% din segmentul 36-59 ani şi 58% din cei cu vârsta de cel puţin 60 de ani.
Oamenii de pe tot globul, de toate naţionalităţile, vârstele, genurile şi nivelurile de educaţie îşi doresc acţiuni urgente. „De la ferme prietenoase cu mediul la protejarea naturii şi investiţii într-o recuperare post-COVID ecologică, sondajul aduce vocea oamenilor în prim-planul dezbaterii pe teme climatice. Ne arată în ce moduri şi în ce ţări putem avansa cu sprijinul populaţiei în eforturile noastre comune de a face faţă acestei enorme provocări“, a declarat Achim Steiner, administratorul UNDP.
În 8 din cele 10 ţări cu cele mai mari emisii din sectorul energetic cei mai mulţi oameni vor energie regenerabilă. În 4 din cele 5 ţări cu cele mai multe emisii din schimbarea destinaţiei terenurilor cei mai mulţi susţin protejarea pădurilor. În nouă din cele 10 ţări cu populaţia cea mai urbanizată cei mai mulţi sunt pentru utilizarea maşinilor şi autobuzelor electrice şi a bicicletelor. Sondajul a fost realizat pentru pregătirea negocierilor care vor avea loc în noiembrie a.c. la COP26, următoarea sesiune a Conferinţei Părţilor la Convenţia-cadru ONU referitoare la Schimbările Climatice (UNFCCC).● Irina Tomşa