„Dragi membri și colaboratori ai Asociației Respo DEEE,
Dorim să vă ținem la curent cu ultimele evoluții din cadrul asociației noastre și să aducem clarificări cu privire la anumite aspecte din piață care pot afecta grav imaginea noastră.
În calitate de organizație dedicată gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), ne-am angajat ferm să respectăm toate obligațiile legale și să colaborăm strâns cu producătorii noștri afiliați.
Cu toate acestea, suntem acum într-un moment crucial al activității noastre și ne-am simțit nevoiți să vă aducem la cunoștință anumite aspecte importante.
Context și Clarificări
Despre Asociația Respo DEEE: Fondată în 2019, suntem o organizație de gestionare a DEEE autorizată conform OUG nr. 5/2015 și Ordinul nr. 1494/2016, funcționând sub licența emisă de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Până în prezent, am reușit să atragem 348 de producători care au avut încredere în noi, pentru care le mulțumim, și care ne-au transferat responsabilitatea gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice cu scopul realizării și îndeplinirii obiectivelor stabilite de legislația în vigoare.
Situația Actuală
În contextul demersurilor inițiate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) privind aplicarea amenzii de 4 lei/kg, Asociația Respo DEEE a formulat, la data de 18.10.2023, o cerere de deschidere a procedurii insolvenței în formă generală, cu scopul de a prezerva activitățile specifice pe care le derulează în domeniul DEEE, pentru a-și respecta obligațiile asumate față de producătorii afiliați și pentru a continua parteneriatele asumate.
Subliniem că acest demers nu afectează producătorii noștri afiliați, iar responsabilitatea integrală revine asociației noastre.
Cererea noastră de deschidere a procedurii generale de insolvență va fi soluționată în data de 01.11.2023 și nu este o cerere de intrare în faliment. Scopul nostru este să continuăm serviciile pentru care am fost înființați și autorizați.
Asigurăm producătorii și colaboratorii noștri că toate acțiunile noastre sunt inițiate pentru a ne apăra și a ne exercita drepturile legale, fără a prejudicia sau a avea repercusiuni asupra lor.
Provocări întâmpinate în 2022
Pentru anul 2022, ținta minimă de colectare, conform reglementărilor actuale, a fost de 7438,03 tone. Acest obiectiv de colectare pentru 2022 a fost dificil de atins din cauza lipsei deșeurilor, a infrastructurii adecvate și a schimbărilor economice majore.
Această situație se datorează următorilor factori:
1. Insuficiența resurselor financiare
Tarifele pentru transferul de responsabilitate sunt foarte mici, în timp ce costurile pentru serviciile de gestionare a DEEE au crescut semnificativ, în mod deosebit cele pentru colectarea DEEE.
Pentru a putea atinge ținta menționată anterior, am fi avut nevoie de venituri de două-trei ori mai mari decât încasările din 2022. În încercarea de a preveni această situație, am majorat tarifele de două ori, dar acest lucru a condus la plecarea producătorilor către alte organizații cu tarife mai mici, determinând o scădere a încasărilor.
2. Lipsa deșeurilor din piață și a infrastructurii de colectare, ținta exagerată contestată de toate ţările membre UE
Studiile efectuate în Europa și datele din piața românească a DEEE ne indică faptul că atingerea țintei de 65% din volumele medii introduse pe piață în ultimii 3 ani este dificil de realizat. În 2021 doar două (Bulgaria şi Slovacia) dintre cele 27 de state membre ale UE au atins această țintă, conform Eurostat.
România a raportat date doar până la nivelul anului 2020, în condițiile în care situația generală a pieței economice s-a schimbat dramatic după acest an, datorită crizei sanitare Covid, efectelor războiului din Ucraina, creșterea ratei inflației.
În toată această perioadă, toate ţările membre UE au solicitat modificarea Directivei şi recalcularea țintelor de colectare la realitățile prezente, însă România, deşi nu a fost capabilă să facă raportările la zi, să implementeze infrastructura de colectare, să transforme OUG nr. 5/2015 în Lege care să transpună Directiva Europeană din 2012, insistă cu aplicarea acestei amenzi aberante contrare oricăror principii de piață.
3. Fraudele extinse
Asociația noastră are și a avut toleranță zero față de frauda din sistem și am raportat fiecare incident similar autorităților competente, furnizând dovezi în acest sens. Cu toate acestea, nu am primit încă un răspuns din partea reprezentanților AFM, deși au competențe în această direcție.
Pe de altă parte, Directorul Executiv al AFM a afirmat public, într-o ședință a Comisiei de Mediu din Parlamentul României, că au documentată o fraudă a sistemului DEEE pentru 30.000 de tone. Întrebările firești care reies sunt: cine a făcut acest lucru şi care sunt măsurile legale luate de către autorităţi. (https://www.youtube.com/watch?v=pRbBxOzjxhA minutul 31)
Acțiunile noastre
Legislația prevedea pentru anul 2022 o contribuție de 4 RON/kg pentru diferența dintre ținta legală și cantitatea efectiv colectată, pe care OTR-urile trebuie să o plătească. Această valoare a dus la speculă şi implicit la creșterea prețurilor serviciilor de colectare a DEEE pe piață. Aplicarea ei contribuie la impunerea de amenzi mult mai mari decât veniturile obținute, implicit la falimentul pieței de profil.
Noi am semnalat aceasta situație tuturor autorităţilor cu competente în domeniu, am avut discuții cu Ministrul Mediului, cu Președintele AFM şi în cele două comisii de mediu din Senat şi Camera Deputaților din Parlamentul României. Mai mult am venit cu propuneri legislative în acest sens. Singurul rezultat a fost modificarea valorii amenzii de la 4 RON/kg la 2 RON/kg.
Facem precizarea că România este printre puținele țări care aplică o astfel de penalitate în condițiile în care ea, ca stat, nu și-a îndeplinit propriile obiective.
Trebuie menționat şi faptul că fondurile colectate de OTR au o destinație foarte clar prezentată în art. 33 şi art. 34 din OUG nr. 5/2015, destinație care este comunicată consumatorului final la achizițiea de EEE, momentul în care plătesc aceste tarife.
Aceste tarife trebuie să acopere serviciile de colectare, reciclare și educare a pieței şi nu amenzi/penalități/contribuții calculate fără susținere materială și financiară.
În anul 2023, reprezentanții AFM au realizat un control de fond, care a constat doar în calcularea valorii volumului de DEEE colectate în anul 2022 de către Asociaţia Respo DEEE, pentru care au calculat în baza prevederilor art 9, alin 1, lit y, o contribuție în valoare de 24.017.412 RON. Această sumă a fost însoțită de penalități și dobânzi în valoare de 1.815.716 RON, peste contribuția inițială.
Pe întreg parcursul controlului nu s-a dorit o discuție despre disfuncţionalităţile din sistem și nici despre cauzele care au dus la această situație.
Date fiind încasările totale anuale, este foarte clară imposibilitatea de a se achita o astfel de contribuție/amenda. Acest fapt a fost sesizat autorităților competente, dar nu am găsit înțelegere şi am ajuns nevoiți să căutăm soluționarea în tribunal, cu cheltuieli mari şi în același timp să ne asigurăm o formă de protecție pentru a ne onora în continuare parteneriatele începute.
Cu toate acestea, vrem să subliniem că acțiunea noastră de cerere de deschidere a procedurii generale de insolvență este o procedură necesară continuării activității în acest context și nu un faliment aşa cum au circulat mesaje în piața de profil.
Am depus eforturi considerabile pentru a corecta aceste probleme și ne-am adresat autorităților cu propuneri concrete.
Vă asigurăm că orice informație contrară circulată este incorectă și ne aduce prejudicii serioase. În aceste circumstanțe, solicităm celor care au inițiat aceste acțiuni să înceteze astfel de demersuri. Ne rezervăm dreptul de a ne adresa autorităților statului cu atribuții în acest domeniu pentru a investiga această situație.
Menționăm că suntem dispuși să furnizăm orice detaliu suplimentar și documentație pentru a susține afirmațiile noastre.
Vă mulțumim pentru atenție și înțelegere.
Cu sinceritate,
preşedinte al Consiliului Director
Cristian Ioan POCOL“