Lăsarea telefonului mobil în soarele arzător sau într-o mașină fierbinte îi scurtează durata de viață şi poate exploda. Căldura îl face să se supraîncălzească rapid, bateria îşi măreşte volumul, iar aparatul, mai ales dacă este ţinut într-un spaţiu închis, poate declanşa incendii catastrofale.
Smartphone-urile, tabletele și laptopurile conțin baterii litiu-ion ce au în componenţă electroliți lichizi care declanșează reacții chimice atunci când sunt încălzite. Asociația companiilor austriece de gestionare a deșeurilor (VOEB) îndeamnă la prudență și le reamintește oamenilor să-și protejeze telefoanele mobile de expunerea prelungită la căldură.
20 de grade Celsius este temperatura ideală de funcționare pentru smartphone-uri, dar peste 30 de grade Celsius temperatura devine critică pentru aceste dispozitive electronice.
Şi nu este vorba numai de smartphone-uri, ci de toate aparatele care care folosesc baterii litiu-ion, inclusiv tablete, țigări electronice, laptopuri, chiar şi o parte din maşinile electrice.
„De regulă, căldura și bateriile nu convieţuiesc prea bine. Încălzirea aparatelor care conţin baterii cu litiu este periculoasă, așa că asigurați-vă că nu le ţineţi în soare. Iar dacă foloseşti intens telefonul la soare şi ai o mulțime de aplicații deschise în fundal, supraîncălzirea va crește. Lumina directă a soarelui accelerează procesele electrochimice din baterie, telefonul în sine nu poate disipa căldura, iar husele de protecție împiedică şi mai mult disiparea căldurii“, a explicat expertul în baterii, Andreas Opelt, vicepreşedintele VOEB.● ecologic