Progresul înregistrat în ultimii zeci de ani în îmbunătățirea sănătății umane se va pierde în condițiile actuale de căldură extremă, poluare a aerului, perturbare a sistemelor alimentare și răspândire a bolilor, a declarat în data de 6 noiembrie 2023 Organizația Meteorologică Mondială (OMM) citată de theecologist.org.
În următorii ani aceste efecte vor fi resimțite cel mai mult în Africa, unde se estimează că se vor înregistra mai mult de 50% din decesele cauzate de schimbările climatice.
La nivel global, între anii 2000 și 2019, au fost uciși de căldură extremă aproximativ 489.000 de oameni, dintre care 60.000 numai în Europa. Conform studiului OMM, în viitorul apropiat se vor înregistra de 30 de ori mai multe decese, cele mai multe în Africa, în America Centrală și de Sud, în sudul Europei, în sudul și sud-estul Asiei.
Creșterea numărului de persoane care au depăşit vârsta 65 de ani a condus și ea la o majorare cu 68% a deceselor cauzate de căldură pentru această grupă de vârstă între 2017 și 2021, comparativ cu 2000 și 2004.
De asemenea, poluarea aerului, pe care OMM o consideră al patrulea factor de risc de deces – peste obezitate, boli cardiovasculare și malnutriție –, cauzează deja peste șapte milioane de decese premature în fiecare an. Odată cu schimbarea climei s-a constatat și o răspândire a bolilor precum malaria și febra dengue.• ecologic