Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat „Rezoluția pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic“ prezentată pe 8 noiembrie a.c. de Asociația MaiMultVerde în cadrul ediției a doua a Congresului Dunărenilor și i-a invitat pe toți primarii din localitățile riverane fluviului să semneze și să adopte documentul. Evenimentul a fost organizat de Asociația MaiMultVerde, în cadrul programului Cu Apele Curate, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
La eveniment au participat 55 de reprezentanți ai autorităților locale și centrale cu scopul de a crea un cadru de lucru și de suport în vederea implementării legislației referitoare la gestionarea deșeurilor la nivel local, în vederea diminuării poluării apelor fluviului.
„Congresul Dunărenilor reprezintă un bun prilej de a vorbi despre lucruri despre care nu am vorbit suficient în trecut – importanța Dunării, importanța și modul în care fluviul impactează toate localitățile riverane. Apa este o resursă de care ar trebui să se vorbească mai mult. Și nu putem ignora tema acestui foarte impresionant studiu care se referă la un lucru greu de văzut cu ochiul liber, cantitățile enorme de microplastic si macroplastic din apele Dunării“, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Ediția a doua a Congresului Dunărenilor a reunit la sediul Ministerului Mediului factori interesați de identificarea și implementarea unor soluții pentru limitarea poluării apelor cu deșeuri, în special cele din plastic. La întâlnire au participat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet,reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, Garda Națională de Mediu, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Direcția Generală Implementare PNRR, Curtea de Conturi și ONG-uri de mediu.
La eveniment a fost prezentat un studiu de caz privind managementul deșeurilor pe râul Argeș, unul dintre cei mai poluați afluenți ai Dunării*, realizat de Asociația MaiMultVerde în colaborare cu Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI). Au fost colectate informații de la instituțiile si autoritățile cu responsabilităti în gestionarea deșeurilor municipale din 66 de localități riverane râului Argeș din 5 județe: Ilfov, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița și Argeș. „Rata de colectare separată la sursă este în majoritatea localităților sub limita stabilită de legislație“, a subliniat Liliana Nichita, președintele FADI.
„Studiul realizat de Asociația MaiMultVerde privind cantitățile de plastic transportate anual de Dunăre a scos la lumină câteva cifre cel puțin îngrijorătoare: 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic sunt purtate în fiecare an de apele Dunării. Majoritatea deșeurilor ajung în apă de pe uscat, din cauza depozitării ilegale a deșeurilor în albiile râurilor sau în natură. Pentru stoparea acestui fenomen este nevoie de o abordare integrată a managementului deșeurilor, la nivelul întregului fluviu. Este important să strângem plasticul din ape, dar este vital să nu îl mai lăsăm să ajungă acolo“, a declarat Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.
Totodată, au fost prezentate oportunități de dezvoltare a localităților riverane Dunării din punct de vedere economic și ecoturistic: amenajarea traseului EuroVelo 6 din România, care își propune amenajarea a 3.000 km piste pentru biciclete în următorii 3 ani, și înființarea Ecorutei Dunărene, ca soluție pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a fluviului, în județul Giurgiu. • ecologic
*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7916220/