22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  88% din deşeurile Rusiei sunt aruncate la gropile de gunoi

  Cu 60 milioane tone de deşeuri produse anual din care doar 7-8% sunt reciclate, Rusia are o mare problemă cu gunoiul, iar Moscova este cel mai poluat oraş din ţară, conform datelor Greenpeace Rusia. Situaţia a ajuns atât de alarmantă încât autorităţile au început să ia măsuri şi pun bazele primelor sisteme de reciclare a deşeurilor.● Diana Uţă

  Manifestaţiile de protest din Rusia sunt tot mai des legate de problemele de mediu, iar oamenii sunt nemulţumiţi faţă de depozitele de deşeuri şi poluarea aerului. Autorităţile au pus bazele primelor sisteme de gestionare a deşeurilor şi speră să poată recicla în curând la nivel naţional 50% din deşeurile care ajung la gropile de gunoi, respectiv 60% până în 2024. Noile sisteme au fost aprobate pentru întreaga ţară, dar surse oficiale spun că numai 43 de regiuni întrunesc condiţiile necesare implementării. Conform Euronews, în prezent aproximativ 88% din deşeurile Rusiei sunt aruncate la gropile de gunoi.

  rusia1

  Protecţia mediului a devenit o temă care alertează tot mai mult populaţia globală. Potrivit unui studiu al Şcolii Superioare de Economie din Moscova, 94% din cetăţenii Rusiei consideră poluarea mediului drept o problemă, 5% conştientizează această problemă, în timp ce 1% nu cred că există poluare în regiunile lor, a scris The Moscow Times.

  Anunţul autorităţilor ruse de a construi cel mai mare depozit de deşeuri solide din Europa în Shiyes a provocat o mobilizare masivă a activiştilor de mediu şi a populaţiei. Mii de oameni din regiunea Arkhangelsk au protestat în nenumărate rânduri faţă de această decizie. La capătul unui an plin de tensiuni şi conflicte, o instanţă rusească a decis ca depozitul de deşeuri să fie demolat, ceea ce a constituit o victorie importantă pentru activişti şi cetăţeni. În februarie 2019 autorităţile locale din Arkhangelsk au dat în judecată compania care a construit depozitul din Shiyes.

  Greenpeace Rusia a constatat că Moscova şi Sankt Petersburg sunt cele mai poluate oraşe din ţară, cu cea mai mare concentraţie de dioxid de azot, o particulă toxică eliberată de motoarele diesel. Aerul Moscovei a înregistrat cele mai ridicate concentraţii de dioxid de carbon dintr-un clasament al celor mai poluate 15 oraşe ruseşti, potrivit măsurătorilor realizate cu ajutorul unor imagini transmise de sateliţi în perioada 2018-2019.

  Datele Agenţiei Europene de Mediu indică o creştere de 16% a ratei de reciclare a deşeurilor municipale în intervalul 2004-2017 la nivelul Uniunii. Rusia nu este parte a blocului comunitar, unde regulile de reciclare sunt aplicate de peste zece ani, dar dacă noul sistem de gestionare a deşeurilor va fi implementat pe plan naţional, lucrurile s-ar putea schimba în bine în următorii ani.●

  Newsletter Ecologic