5.9 C
Bucharest
Wednesday, February 21, 2024
Mai mult

  A început „Climate Change Summit – Solutions for the future“, cel mai mare eveniment pe tema schimbărilor climatice organizat în România

  Sursa foto: Agerpres

  La Opera Română din Bucureşti, pe 19 octombrie a.c., a început „Climate Change Summit – Solutions for pentru viitor“, primul și cel mai amplu eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, cu accent pe identificarea soluțiilor aplicabile în multiple sectoare şi care reuneşte oficiali guvernamentali, ai administraţiei locale şi ai societăţii civile din România.

  Organizatorii evenimentului sunt Social Innovation Solutions împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator. Auchan România este partener strategic iar Mastercard – climate partner. Evenimentul este susţinut de Société Générale Global Solutions Center, European Climate Foundation, Energy Policy Group și KangooPack.

  La eveniment sunt aşteptaţi să participe timp de două zile mai mult de 1500 de reprezetanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale şi ai societăţii civile din România.

  agerpres 16782772 site 4 6
  Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru.
  Sursa foto: Agerpres

  Lucrările au fost deschise cu un mesaj transmis de preşedintele României, Klaus Iohannis. „Impactul schimbărilor climatice este global deoarece nicio ţară sau naţiune nu este scutită de efectele lor. În calitate de preşedinte al României sunt implicat la nivel naţional şi la nivel internaţional în abordarea acestei provocări fără precedent pentru ţara mea şi pentru întreaga lume. Pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice trebuie să lucrăm împreună, dincolo de graniţele naţionale şi cele sectoriale, pentru a accelera procesul decarbonizării globale“, a spus Klaus Iohanis subliniind că „schimbările climatice joacă un rol din ce în ce mai important pe agenda publică şi instituţională în România şi că o mare varietate de actori sunt implicaţi în căutarea soluţiilor cheie pentru adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea acestora“.

  Premierul Marcel Ciolacu nu a fost prezent la deschiderea lucrărilor, dar mesajul său a fost prezentat de Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului. „Trăim în aceşti ani într-un mediu internaţional şi regional în care crizele se întrepătrund, necesitând abordări diferite şi curajoase. De la criza pandemică, la războiul din Ucraina, la crizele energetice şi geo-politice sau, mai nou, la războiul din Israel, omenirea se confruntă, din păcate, cu o criză profundă de încredere în viitor. Astfel de crize şi provocări necesită abordări integrate şi prezenţa tuturor actorilor internaţionali la aceeaşi masă. Vin dintr-o generaţie în care am fost învăţaţi să nu irosim resursele pe care le avem la dispoziţie. Cred în principiile acestea, de responsabilitate, circularitate şi sustenabilitate. Ele pot să ne ghideze în viitor şi chiar trebuie. Guvernele pot educa pe tema circularităţii şi pot crea politici, directive şi alte reglementări care să încurajeze economia circulară. Însă avem nevoie să ne uităm spre viitor cu încredere şi ambiţie. Doar împreună putem da mai multă coerenţă acestui subiect atât de actual şi cu extrem de multe implicaţii pe termen mediu şi lung“, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

  Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, prezenţi la eveniment au ţinut să îşi declare susţinerea pentru proiectul Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov. „Îmi doresc ca acest lucru să se realizeze. El depinde destul de puţin de noi, ca administraţie, dar în măsura în care putem să contribuim, evident că o s-o facem. Avem împreună cu Consiliul Judeţean Ilfov un ADI comun şi cred că acesta este instrumentul prin care putem să contribuim cel mai bine. Suntem aici, ne dorim, iar în măsura în care putem să ajutăm, o s-o facem,“ a spus Nicuşor Dan.

  Preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, şi-a exprimat speranţa că proiectul va fi implementat cât mai curând. „Mă bucur mult pentru orice proiect de mediu. Când spui natură, spui viaţă, iar acest proiect aduce numai beneficii din punct de vedere economic, social, dar mai ales din punct de vedere al sănătăţii. Vă felicit pentru proiect, sper să îl implementăm cât mai rapid şi vă stăm la dispoziţie cu tot ce putem noi sprijini”, a spus el.

  Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost reprezentat de secretarul de stat Ionuţ Banciu. Acesta a subliniat că „tranziţia verde şi mai ales cea justă nu se poate realiza numai de către Guvern, numai de către companii, ci trebuie să fie un efort al întregii societăţi şi parteneriatele acestea sunt absolut esenţiale. Sunt 29 de miliarde de euro la dispoziţia României. Ministerul Mediului a trebuit să contribuie, bineînţeles, cu cea mai mare componentă de verde la acest efort al Guvernului şi din acest motiv avem aceste surse de finanţare semnificative la dispoziţie, pe lângă cele pe care le avem din Administraţia Fondului de Mediu”, a menţionat Banciu.

  La lucrările din prima zi a evenimentului „Climate Change Summit – Solutions for the future“ au participat foarte mulţi activişti din întreaga lume care au avut prezentări pe teme de mediu: sustenabilitate, economie circulară, schimbări climatice, deşeuri, agricultură, legislaţie de mediu, finanţări verzi şi altele. Summit-ul va continua şi în data de 20 octombrie cu întâlniri în 21 de locaţii din Bucureşti, printre care: Universitatea Politehnică, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Universitatea Româno-Americană şi Universitatea de Studii Economice.

  Totodată, pe 20 octombrie vor fi organizate evenimente private la Parlament, Consiliul Investitorilor Străini, Ministerele Mediului şi Energiei, Guvernul României, Bursa de Valori şi altele.● ecologic

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Consiliul și Parlamentul European vor reglementeze certificările eliminărilor de dioxid de carbon

  Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns în data de 20 februarie a.c. la un acord politic provizoriu...

  Mai multe articole