O echipă de cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai a analizat 100 de construcţii reabilitate termic din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi şi Timişoara şi a evaluat calitatea aerului din interior în sezonul rece.
Concluzia specialiştilor este că „tendinţa generală de creştere a gradului de etanşeizare a clădirii în vederea reducerii consumului energetic are ca efect negativ o reducere a gradului de aerisire a clădirii şi implicit o reducere a calităţii aerului din interior“. „În 95% dintre clădirile investigate concentraţia de formaldehidă a depăşit valoarea de 50 μg/m3, valoare prag reglementată în anumite ţări europene, iar în 10% dintre locuinţe au fost înregistrate concentraţii ridicate de acetaldehidă. Aceste concentraţii ridicate au fost asociate în principal cu o aerisire precară a camerelor investigate, respectiv utilizarea unor produse precum lumânările parfumate sau uleiurile volatile.
Concentraţia de radon a depăşit în 52% din case pragul de 300 Bq/m3 (valoare stipulată de legislaţia românească şi cea europeană). Radonul este un gaz radioactiv omniprezent, principala sursă de provenienţă a acestuia fiind solul. Radonul pătrunde uşor prin fisurile din fundaţie şi pereţi, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în interior“, se precizează pe news.ubbcluj.ro. Autorii speră ca studiul să ajute proiectanţii la găsirea unor soluţii de îmbunătăţire a calităţii aerului din interior.● Irina Tomşa