1.2 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  An pe plus pentru Recolamp

  • Peste 2.600 tone de echipamente electrice şi electronice colectate, tratate şi reciclate în 2020

  Bilanţ pozitiv pentru Asociaţia Recolamp: a depăşit şi în 2020 ţinta de colectare obligatorie de 45% şi a înregistrat cifre în creştere faţă de 2019. Cunoscută ca una dintre cele mai vechi susţinătoare a reciclării deşeurilor din echipamente de iluminat din România, cu campanii naţionale dedicate responsabilizării populaţiei pentru un viitor mai verde, Asociaţia Recolamp a încheiat 2020 pe plus: în acest an atipic a reuşit să colecteze, trateze şi recicleze peste 2.600 tone echipamente electrice şi electronice, cu peste 600 tone mai mult decât în 2019, respectiv 48,34% din ţinta legală de reciclare, cu 3,34% mai mult faţă de obiectivul pentru 2020.●

  Deşi 2020 a fost un an dificil, eforturile Asociaţiei Recolamp au fost susţinute tot timpul şi îndreptate cu precădere către utilizatorii casnici, pentru că pandemia a schimbat ponderea consumului, care până acum era mai mare în zona companiilor şi multinaţionalelor, însă angajaţii au lucrat foarte mult de acasă. În acest context, activitatea pe teren a fost redusă în 2020 cu 30% în comparaţie cu 2019, iar Recolamp a reuşit să-şi mărească reţeaua de locaţii cu 650, deşi obiectivul iniţial pentru acest an era de 1.500.

  3 191 Infografic bilant 2020 Recolamp

  În cifre, anul 2020 reprezintă pentru Recolamp un plus din toate punctele de vedere: peste 7.000 de comenzi ridicare şi transport deşeuri, peste 15.000 de locaţii în reţeaua de colectare dotate cu 30.000 de recipiente şi peste 2.200 de containere metalice distribuite în ţară pentru colectare şi transport deşeuri. Şi asta nu e tot. Cantitatea de deşeuri colectată în acest an s-a realizat prin parteneriate cu 58 de colectori autorizaţi activi şi reciclatori, Recolamp preluând totodată şi responsabilitatea legală de gestionare a deşeurilor din echipamente electronice şi electrice puse pe piaţă a 292 producători români.

  Obiective noi pentru 2021: ţinta de colectare creşte la 65%

  Situaţia devine însă mai complicată din 2021, când ţinta de colectare la nivel european se schimbă de la 45% la 65%. Astfel, în acest an Recolamp trebuie să colecteze şi să recicleze aproape 4.450 tone deşeuri, cu peste 70% mai mult decât în 2020.

  2 191Anca Lupusavei director de marketing al Recolamp
  Anca Lupusavei, directorul de marketing al Asociaţiei Recolamp
  Sursa foto: Recolamp

  „2020 a fost de departe un an al provocărilor, dar ne bucurăm că prin toate acţiunile şi campaniile realizate am reuşit să ne îndeplinim obiectivul şi să avem cifre nesperat de bune comparativ cu 2019. Provocarea şi mai mare vine acum pentru 2021, cu o nouă ţintă de colectare impusă, de 65%, pentru a cărei îndeplinire ne vom concentra pe câteva direcţii strategice cum sunt creşterea infrastructurii de colectare şi parteneriate cu noi producători, dar şi campanii dedicate profesioniştilor, companiilor şi consumatorilor casnici.

  Ştim că nu va fi uşor, situaţia pandemică persistă, aşadar vom resimţi în continuare dificultăţi. Unii dintre partenerii noştri şi-au sistat activitatea la începutul anului 2020 şi acest lucru a afectat durata de colectare, dar şi cantităţile colectate. Suntem însă optimişti că vom duce lucrurile la bun sfârşit în 2021. Cu toţii trebuie să devenim agenţi ai schimbării, să începem prin a reduce cantitatea de deşeuri pe care o generăm, să colectăm selectiv şi să reciclăm. Să ai grijă de mediu presupune de multe ori să faci alegeri care te scot din zona de confort, însă este nevoie de o schimbare urgentă de direcţie pentru a face faţă provocărilor legate de schimbările climatice. Cum am mai spus-o şi o repet, trebuie să înţelegem că natura, clima, economia şi oamenii sunt părţi inseparabile ale aceluiaşi întreg“, a declarat Anca Lupusavei, directorul de marketing al Asociaţiei Recolamp.

  Recolamp face în continuare apel la consumatorii casnici şi la companii să adopte un comportament responsabil faţă de mediul înconjurător, pentru că îndeplinirea obiectivelor de colectare depinde de ei.

  Recolamp îşi va continua misiunea de a responsabiliza cetăţenii să recicleze deşeurile periculoase, prin campanii, acţiuni de responsabilizare şi dezvoltarea infrastructurii, însă atingerea obiectivului de colectare de 65% este complicată. În acest context, chiar dacă se ajunge la o performanţă de colectare selectivă şi reciclare de 100%, este posibil să nu existe suficiente deşeuri disponibile pe piaţă pentru atingerea obiectivului de colectare impus, de 65% din greutatea medie de EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi. Solidaritatea şi mobilizarea populaţiei la nivel naţional sunt premise importante care pot influenţa pozitiv atingerea ţintelor.●

  Asociaţia Recolamp

  S-a ars, reciclează-l!

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole