1.2 C
Bucharest
Sunday, December 10, 2023
Mai mult

  Anul 2022 a fost dedicat educației de mediu și proiectelor sustenabile în România

  Asociația RESPO DEEE a încheiat un an plin de proiecte dedicate educației de mediu și sustenabilității. Prin comunicarea media constantă, în 2022 au fost generate peste 120 de articole de presă și peste 60 de apariții TV, toate având rolul de a informa publicul despre procesul corect de colectare spre reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

  3

  Educația de mediu este foarte importantă în contextul în care doar 20% dintre deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt reciclate corect la nivel global, restul de 80% fiind abandonate în mediul înconjurător sau arse – acțiuni care duc la poluarea solului, aerului și apei, afectând grav și sănătatea oamenilor.
  Problemele cu care se confruntă societatea din perspectiva DEEE-urilor au fost explicate anul trecut de Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, în zeci de articole din publicații premium de business (Ziarul Financiar, Forbes, Adevărul, Business Review, Wall-Street sau Biz), în numeroase interviuri pentru emisiunile Știrile PRO TV, Observator – Antena 1, Știrile Antena 3 CNN, Știrile zilei – Digi24 și intervenții în jurnalele FOCUS de la Prima TV, Telejurnalul TVR și la emisiunile matinale de la PRO TV, Antena 1 sau Metropola TV.
  „Experiența altor țări mai dezvoltate ne arată că educația de mediu produce efecte considerabile într-o perioadă de 10 până la 20 de ani. Noi abordăm lunar subiecte de interes din problematica DEEE încercând să educăm populația și să o facem mai responsabilă. Nu ne-am oprit însă aici. Anul trecut am lansat în premieră în România un concurs național dedicat studenților și ne-am asociat cu mai multe evenimente care au ca scop educarea tinerei generații“, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.

  WK CJ 2

  RESPO CITY, un concurs unic și multipremiat

  Cel mai răsunător proiect inițiat de Asociația RESPO DEEE a fost RESPO CITY, un concurs organizat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în colaborare cu toate facultățile de arhitectură și urbanism din țară.
  Tema propriu-zisă a competiției RESPO CITY a constat în amenajarea unui teren care să includă următoarele: o zonă verde de recreere pe 50% din totalul suprafeței, o zonă de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice pe 25% și o zonă de educare și conștientizare pe 25%. Siturile care au făcut obiectul concursului sunt localizate în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
  Trei echipe de studenți au fost premiate pentru proiectele depuse și au câștigat premii în valoare totală de 8.000 euro, cea mai mare sumă oferită până acum la un concurs de arhitectură din România. Juriul a fost format din nume de referință din mediul academic și specialiști din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Campania media de promovare a concursului a avut-o în centru pe Teodora Tompea, jurnalist Digi24.
  Proiectele câștigătoare au fost premiate în cadrul unei gale organizate la București în prezența Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.
  Ministrul a înmânat premiul cel mare, în valoare de 5.000 euro, echipei formate din Denisa Petra Boț și Emanuel Andrei Cotoară de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara. Cei doi studenți au impresionat juriul cu proiectul Collective Nature.
  La finala RESPO CITY au participat numeroși reprezentanți mass-media, influenceri și celebrități precum Elisabeta Lipă, Cătălin Botezatu, Mihai Morar, Simona Pătruleasa, Andreea Perju, Livia Graur, Larisa Lupoaea și Amalia Enache.
  RESPO CITY a devenit încă de la prima ediție cel mai premiat concurs de design urban din România, cucerind premiul pentru sustenabilitate la Forbes Life Awards 2022 și un trofeu special la gala „Valori de România“ organizată de revista Biz.

  Accent pe educația tinerei generații

  În 2022 RESPO DEEE a fost partener al celui mai mare concurs de robotică din România, First Tech Challenge, organizat de Asociația Nație prin Educație, și a oferit în cadrul finalei de la București premiul special Judge Award echipei care a dovedit că acționează RESPOnsabil în ceea ce privește gestionarea DEEE-urilor rezultate în urma construcției robotului înscris în competiție.
  Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, a participat apoi în calitate de speaker la evenimentul Sustainable Energy Day, unde a vorbit despre importanța reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice în contextul în care societatea actuală este bazată pe un consum record al EEE-urilor și în condițiile crizei fără precedent a materiilor prime.
  „În 2019 s-au strâns de aproape cinci ori mai multe DEEE-uri din piață decât în 2008. Eforturile colective de conștientizare a populației derulate atât de fiecare OTR cât și de Ministerul Mediului produc efecte încurajatoare. Noi însă în România trebuie să ne dublăm eforturile de educare, colectare și reciclare în următoarea perioadă. De aceea, educarea copiilor și tinerilor este extrem de importantă pentru a construi un viitor sustenabil în țara noastră. Ei pot influența deciziile și comportamentul părinților lor și ale celor din jurul lor. Din fericire, generația tânără este puternic înclinată spre a proteja mediul înconjurător și este deschisă să se implice activ în acțiuni sustenabile“, a mai declarat Cristian Pocol.

  RESPO CITY 2023 este gata de start

  Asociația RESPO DEEE a organizat în toamna anului trecut o serie de workshopuri moderate de jurnalista Digi24 Teodora Tompea în cadrul universităților de arhitectură și urbanism din București, Cluj-Napoca și Timișoara. Al patrulea workshop se va desfășura pe 3 martie la Iași.
  Sub titlul „Orașele Viitorului. Importanța reciclării DEEE-urilor și impactul lor nociv asupra mediului și sănătății oamenilor“, această serie de evenimente a adus în atenția studenților problematica DEEE-urilor și pericolul pe care acestea îl constituie pentru mediul înconjurător și sănătatea oamenilor.
  „Ne dorim foarte mult ca prin proiectele pe care le organizăm să afle din ce în ce mai multă lume despre DEEE-uri și de ce e important ca ele să fie reciclate RESPOnsabil. Concursul RESPO CITY este o modalitate de a educa tânăra generație în direcția sustenabilității și ne bucură să vedem cât de receptivi și deschiși sunt tinerii la a afla și mai apoi a pune în aplicare informații din sfera reciclării DEEE-urilor. Nu este o rușine dacă cei care participă la aceste workshopuri recunosc că nu au auzit sau nu știu foarte multe despre DEEE-uri. Noi tocmai din acest motiv mergem în universități: să le explicăm studenților care este realitatea și să le dăm detalii despre concursul nostru, astfel încât la ediția de anul acesta să avem mai multe proiecte înscrise, mai bune și mai creative“, a explicat Teodora Tompea, moderatoarea concursului RESPO CITY.
  În cadrul acestor workshopuri a fost anunțată a doua ediție a competiției RESPO CITY, care va începe pe 27 februarie 2023. Valoarea premiilor rămâne neschimbată: 8.000 euro, dintre care 5.000 euro pentru locul 1, 2.000 euro pentru locul 2 și 1.000 euro pentru locul 3. Detaliile despre regulament, componența juriului și organizarea concursului din acest an sunt disponibile pe www.respocity.ro.
  Competiția RESPO CITY va fi organizată în fiecare an, oferind studenților ocazia de a-și prezenta viziunea asupra unui stil de viață sustenabil, iar orașele partenere ale concursului vor putea transforma proiectele în realitate.

  respo 029

  Asociația RESPO DEEE deține licență de funcționare până în 2025

  O altă realizare importantă de anul trecut a Asociației RESPO DEEE a constat în prelungirea licenței de funcționare până în 2025. „Experiența acumulată în cei trei ani de activitate și noua licență valabilă până în 2025 ne dau speranța că proiectele noastre prezentate mai sus vor avea un impact considerabil asupra educației cetățenilor în problematica DEEE“, a mai declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.• Andrei Mincu

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  Cazul de la Târgșoru Vechi modifică legi și duce la o uriașă criză a gunoaielor în Prahova

  Incidentul din județul Prahova unde comisarii Gărzii Naționale de Mediu au descoperit o rețea de „oameni de afaceri“ care...

  Mai multe articole