În cadrul evenimentului ESG 2022 organizat de Govnet România în noiembrie anul trecut TenarisSilcotub a anunțat că oțelăria sa din Călărași se situează în top 20 global ca nivel redus al emisiilor de CO2, iar prin proiectul Retrofeed al Uniunii Europene emisiile de CO2 pot fi reduse în medie cu 15%.• ecologic
„Suntem atenți la evoluția schimbărilor climatice, la realitățile economice și sociale, prevenim și reducem constant impactul activității noastre asupra mediului. Dovezi concrete constau în performanța oțelăriei din Călărași, situată în top 20 global ca eficiență a emisiilor, dar și în planul Retrofeed. De asemenea, maximizăm zi de zi reciclarea deșeurilor, investim în proiecte pentru protecția mediului și, nu în ultimul rând, susținem programe educaționale tematice în comunitățile noastre. Promovăm o schimbare de mentalitate și dorim să implicăm generațiile tinere în acest demers“, a declarat Cristina Sima, Environment Regional Senior Manager TenarisSilcotub, cu ocazia evenimentului ESG 2022 organizat de Govnet România în noiembrie anul trecut.
Pentru a atinge aceste performanțe la Călărași, TenarisSilcotub folosește cuptorul cu arc electric (EAF) pentru producția de oțel. Datorită acestei tehnologii amprenta de CO2 este redusă întrucât emisiile generate de cuptorul cu arc electric sunt în medie de 3 ori mai mici față de producția în furnal. Concret, cuptorul cu arc electric înregistrează emisii de 0,67 tone CO2 pe tona de oţel produsă, versus 2,32 tone CO2 generate de producția tradițională în furnal.
EAF reprezintă unul dintre pilonii decarbonizării și o alternativă durabilă pentru producția de oțel. Este cea mai curată tehnologie disponibilă în industria siderurgică la nivel mondial, iar produsele TenarisSilcotub au un conținut de 96% material reciclat.
Angajamentul TenarisSilcotub de a reduce emisiile cu încă 30% până în 2030
Una dintre mizele principale pentru viitor este proiectul Retrofeed, ce permite utilizarea reziduurilor industriale cum ar fi cauciucul, materialele plastice ş.a. pentru a înlocui cărbunele și gazele naturale ca surse de energie chimică și de carbon.
TenarisSilcotub a identificat trei beneficii majore ale proiectului pe care și le va asuma ca strategie:
• Economia circulară adaptată la plastic și cauciuc, cu beneficiu concret pentru mediu prin valorificarea deșeurilor în detrimentul eliminării acestora;
• Reducerea emisiilor de CO2, ce poate ajunge în medie la 15% conform primelor estimări;
• Economisirea unei cantități importante de resurse naturale neregenerabile.
Retrofeed este un proiect din programul Horizon 2020 al Uniunii Europene care are ca scop dezvoltarea unei noi tehnologii pentru injectarea de materiale alternative și testarea unei game largi de materii reciclate în procesul de fabricare a oțelului folosind cuptorul cu arc electric.
Proiectul este gândit în formatul unui consorțiu care include cinci industrii: ceramică, ciment, aluminiu, oțel și agrochimie. Obiectivele principale sunt: identificarea reziduurilor din alte sectoare care pot fi valorificate în cuptorul cu arc electric, reducerea consumului de materii prime neregenerabile, menținerea și îmbunătățirea performanțelor procesului în ceea ce privește energia.