Cantităţile mari de produse electrice și electronice care se vând de Black Friday aduc profituri uriașe marilor producători și retaileri, dar constituie o sursă majoră de poluare a mediului, au declarat reprezentanții Asociației RESPO DEEE.• ecologic
Pe 11 noiembrie anul acesta s-au achiziționat produse în valoare de 644 milioane lei, cu 35 milioane lei mai mult decât în 2021, potrivit cifrelor furnizate de cel mai mare magazin online din România, citat de Wall Street. În total au fost plasate cu puțin peste 2 milioane de comenzi, dintre care 170.000 pentru electrocasnice mari și mici, se arată într-un comunicat al Asociației RESPO DEEE.
Din raportul „Building a Circular Economy“ realizat de organizația Green Alliance reiese că 80% dintre produsele cumpărate la nivel global de Black Friday vor fi aruncate în natură după doar câteva întrebuințări, ceea ce denotă un comportament de cumpărare ce nu corespunde necesităților gospodărești. Altfel spus, 80% dintre cei care achiziționează de Black Friday un produs o fac doar de dragul reducerilor și încurajați de amploarea fenomenului în sine, fără ca bunurile cumpărate să corespundă unor nevoi reale. Același raport arată că din totalul electronicelor cumpărate la nivel global doar 29% vor ajunge la finalul ciclului de viață în circuitul recomandat al reciclării.
„Încurajarea achizițiilor de noi produse la prețuri atractive, presupuse a fi cele mai avantajoase din an, face ca majoritatea consumatorilor să le cumpere chiar dacă nu au neapărată nevoie de ele. În acest mod asistăm la o creștere a volumului de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) din locuințele oamenilor. Aparatele vechi care sunt înlocuite cu acest prilej nu iau drumul reciclării decât într-o proporție relativ mică și cele mai multe sfârșesc prin a fi aruncate la gunoi. Lumea trebuie să știe că aceste deșeuri conțin substanțe periculoase ce pot afecta grav sănătatea oamenilor și mediul înconjurător, dar și componente care pot fi reciclate, susținând astfel economia circulară. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că odată ce cumpără produse noi devin responsabili pentru modul în care procedează cu cele pe care le înlocuiesc“, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.
Deșeuri și emisii în cantități enorme
Conform estimărilor Green Alliance, în acest an Black Friday a generat în Marea Britanie 429.000 tone emisii de gaze cu efect de seră doar din procesul de livrare a cumpărăturilor. Cantitatea este similară cu cea produsă de 435 curse dus-întors cu avionul pe ruta Londra – New York. Aceeași sursă spune că britanicii vor arunca în natură peste 1,4 milioane tone DEEE-uri în următoarea perioadă.
Pe de altă parte, operațiunile de returnare a produselor cumpărate de Black Friday consumă în Statele Unite peste 4,5 miliarde litri de motorină, cu emisii totale de 12 milioane tone CO2, potrivit datelor companiei de logistică Optoro.
„Comerțul reprezintă unul dintre pilonii principali ai economiei mondiale. Este firesc să achiziționăm ce ne dorim, să existe cerere și ofertă în orice domeniu, dar este indicat să ne comportăm responsabil. La nivel global, conform estimărilor RESPO DEEE, în urma Black Friday vor fi aruncate în natură peste 10 milioane tone DEEE-uri, o cantitate uriașă, cu un impact devastator asupra sănătății oamenilor și mediului. Este nevoie de o educare constantă a cumpărătorilor, de mai multă responsabilitate și de mesaje clare din partea comercianților, care să încurajeze reciclarea“, a explicat Cristian Pocol.
Cu cât crește apetitul nostru pentru cumpărături, cu atât crește și cantitatea de deșeuri pe care o generăm. Conform Global Waste Monitor, deșeurile electrice și electronice generate în 2021 au însumat 53,4 milioane tone, mai mult decât greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cea mai grea construcție din lume. Cantitatea este cu 21% mai mare decât cea din 2014, când s-au înregistrat 45 milioane tone. Specialiștii estimează că dacă tendința se menține, totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate anual va depăși 74 milioane tone până în 2030.
Ce facem cu electrocasnicele vechi înlocuite de Black Friday?
Conform datelor furnizate de marii retaileri, pe 11 noiembrie a.c., de Black Friday, românii au plasat aproximativ 500.000 de comenzi pentru produse electrocasnice mari și mici. Electrocasnicele noi vor lua locul celor vechi, care dacă nu vor fi revândute sau oferite altor persoane vor rămâne în case spre păstrare, vor fi trimise la reciclare sau vor fi aruncate la gunoi.
Datele arată că România este la urma clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea DEEE-urilor: doar 17% dintre electrocasnicele vechi sunt predate spre reciclare. Restul sunt aruncate la gunoiul menajer sau în natură, unde poluează solul și apa. Iar dacă deșeurile electrice sunt incinerate, gazele pe care le conțin reprezintă o sursă suplimentară de poluare a aerului.
„Totul se rezumă la educație și trebuie să înțelegem că putem face rău mediului fără să știm. Numai prin reciclare resursele prețioase din deșeuri pot deveni materii prime secundare și se pot folosi la producția unor noi dispozitive, fără a mai fi nevoie să se exploateze planeta pentru noi surse de materiale. Un factor al încetinirii economiei la nivel mondial este și lipsa cantităților suficiente de astfel de materii prime pe care le putem recupera prin reciclarea DEEE-urilor“, a adăugat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.
Asociația RESPO DEEE se implică permanent în construirea unui viitor sustenabil în România și oferă gratuit preluarea și transportul deșeurilor de echipamente electrice și electronice direct de la domiciliu sau de la sediile companiilor. Atât cetățenii, cât și firmele pot comanda gratuit pe www.respo.ro sau la Tel Verde 0900.800.219 recipientele potrivite în care vor depozita deșeurile și apoi să sune la același număr de telefon pentru ca un colector RESPO să le preia gratuit și să le transporte spre centrele unde vor fi reciclate corespunzător.