Pe 14 octombrie a.c., cu ocazia Zilei Internaţionale a Reciclării Deșeurilor Electrice, ECOTIC a prezentat rezultatele primului studiu desfășurat la nivel naţional despre obiceiurile românilor în privinţa echipamentelor electrice de mici dimensiuni.
Studiul „Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni“ arată care sunt aparatele electrice mici din casele românilor, când au fost achiziționate, cum (noi sau la mâna a doua), câte sunt funcționale și câte nefuncționale. De asemenea, a fost analizat și comportamentul populației referitor la debarasarea de deșeurile electrice rezultate.
Au fost analizate 11 echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni: cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, cafetieră/espressor, mixer/blender/robot de bucătărie, aspirator, laptop, fier de călcat, uscător de păr, bormașină/șurubelniță electrică, cameră foto/video digitală, telefon mobil/smartphone. Într-o gospodărie există în medie 33,7 kilograme de astfel de aparate.
Din echipamentele electrice mici analizate 10,5% sunt păstrate chiar dacă sunt nefolosite sau stricate. Procentajul pune România într-o situație mai bună față de alte țări europene ca Italia (29%), Olanda (17%), Marea Britanie (14%) și Slovenia (12%). Din totalul aparatelor mici aflate în casele românilor, cele 10,5% puse la păstrare înseamnă 17.000 tone. Deși o treime din ele sunt nefuncționale, doar 8% dintre români se gândesc la o viitoare debarasare, iar 42% declară că le vor păstra în continuare.
De ce păstrează românii echipamentele electrice uzate de mici dimensiuni?
În medie 42% dintre români își doresc să aibă echipamente de rezervă sau le atribuie o valoare sentimentală (media europeană este de 68%). În același timp, 32% nu știu ce să facă cu ele sau unde ar trebui duse.
Camerele foto digitale sunt echipamentele de mici dimensiuni pe care 5% din populație le păstrează fără a le utiliza, chiar dacă sunt funcționale. Camere foto digitale se găsesc în 24% din locuințe.
La întrebarea dacă au în casă telefoane mobile pe care nu le mai utilizează, răspunsul a fost afirmativ în 54% din cazuri. În toate locuințele din România se găsește un telefon mobil, iar în 27% există mai mult de 5 astfel de aparate, funcționale sau nefuncționale. La nivel global sunt 16 miliarde telefoane mobile, din care 5,3 miliarde vor deveni deșeuri în 2022 și doar o mică parte vor fi colectate și reciclate în mod corespunzător.
În ciuda acestui fapt, ca urmare a progreselor tehnologice, telefonul mobil este echipamentul electronic pe care românii îl înlocuiesc cel mai frecvent și de care s-au debarasat cele mai multe gospodării. Aproximativ 60% din telefoanele mobile au fost cumpărate cu mai puțin de 3 ani în urmă. După telefoanele mobile, cele mai multe echipamente debarasate sunt aspiratoarele, urmate de fiarele de călcat.
Care sunt obiceiurile de debarasare ale populației?
O treime din populația României participă activ la economia circulară alegând să dăruiască sau să vândă echipamentele funcționale pe care nu le mai utilizează. În medie 50% din echipamentele mici sunt date spre folosire rudelor și prietenilor sau revândute, un obicei mult mai popular în România decât în alte țări. Echipamentele care au fost cel mai des donate sau vândute de români au fost aparatele de făcut cafea, laptopurile, telefoanele mobile și camerele foto/ video.
În ceea ce privește obiceiurile de debarasare a deșeurilor de echipamente electrice doar 8,4% din gospodării au procedat corect, în timp ce 4.550 tone au fost aruncate împreună cu gunoiul menajer, date colectorilor informali de fier vechi sau pur și simplu abandonate pe spațiul public. Comportamentul incorect este cauzat de un grad de conștientizare încă scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare. Doar 29% din cetățeni au cunoștință despre un punct de colectare a deșeurilor electrice.
„Deșeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă o problemă dacă nu sunt reciclate corespunzător, deoarece conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătatea umană, care trebuie extrase cu grijă și procesate cu tehnologii adecvate. Pe de altă parte, din aceste deșeuri se obțin materii prime secundare care se reutilizează în noi cicluri de producție, cu amprentă de carbon scăzută și diminuează nevoia de resurse primare. De aceea încurajăm cetățenii să se informeze și să afle soluțiile cele mai convenabile pentru a se debarasa corect de echipamentele nefuncționale“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.
Elaborarea noului studiu face parte dintr-o serie mai amplă de acțiuni și campanii dezvoltate de ECOTIC pentru stimularea colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice.• ECOTIC