Copiii din România petrec în medie 6 ore pe zi în fața ecranelor. Așa cum era de așteptat, în topul preferințelor se află rețelele de socializare: TikTok, Facebook, Instagram și YouTube. Cei mici sunt destul de pricepuți în utilizarea tehnologiei, iar învățarea predominant online din timpul pandemiei a contribuit la o dezvoltare și mai mare a acestor abilități. Asociația ENVIRON, pionier în programe de educație ecologică în România, a lansat în 2019 un proiect inovator prin care a transformat tehnologia într-un aliat pentru protejarea mediului: serialul „2 minute cu Amy“. Despre importanța educației ecologice timpurii și despre conceptul din spatele unui proiect de succes am discutat cu Ana Maria Rădulescu, project manager ENVIRON și protagonista serialului.• ecologic
ecologic: Să o luăm cu începutul: în ce stadiu se află România când vine vorba despre educația de mediu în școli?

Ana Maria Rădulescu, project manager ENVIRON: Momentan educația ecologică continuă să fie o disciplină opțională, cu toate că grija pentru mediul înconjurător este una dintre problemele urgente ale lumii moderne. De fapt, nici nu am putea vorbi despre un viitor mai bun și mai curat în lipsa unor tineri care înțeleg și aplică principiile de care avem nevoie să evoluăm ca societate: responsabilitate, respect, implicare.
Din fericire, o decizie adoptată în plenul Senatului stabilește că începând de anul școlar viitor (2023 – 2024), educația pentru mediu va face parte din programa din România, la fel cum se întâmplă deja în alte state europene, cum ar fi Italia sau Germania. Elevii din ambele cicluri – ciclul primar și gimnazial – vor avea educația de mediu inclusă în curriculumul național.
ecologic: Ce înseamnă educația ecologică pentru voi și cum v-a venit ideea unui serial online despre reciclare?

Ana Maria Rădulescu: Educația ecologică a fost întotdeauna un pilon cheie în activitatea Asociației ENVIRON, așa că „2 minute cu Amy“ a venit ca o continuare firească a programului din școli „Baterel, Eroul Reciclării“, pe care îl organizăm de aproape 12 ani.
În ultimii ani am vizitat alături de Baterel școli din toate colțurile țării, am susținut aproape 200 de lecții deschise și ateliere povestind despre reciclare și încercând să scot la iveală eroul din fiecare copil.
La întâlnirile cu elevii am primit tot felul de comentarii amuzante: „am înțeles că trebuie să reciclez, însă nu prea o fac. Te rog să nu-i spui lui Baterel!“ sau „ieri am aruncat la gunoi două baterii, crezi că o să afle Baterel?“. Mi-am dat seama că cei mici îl privesc pe Baterel ca pe supereroul perfect, care nu face nicio greșeală. Așa a luat naștere proiectul „2 minute cu Amy“, în care protagonista sunt eu, prietena lui Baterel. Cred însă că am devenit mai degrabă prietena copiilor.
Amy are o formă umană și este, ca orice om, mult mai predispusă greșelilor. Acesta este și motivul pentru care Amy și Baterel au o prietenie atât de specială: este foarte greu pentru Baterel să ducă mesajul reciclării mai departe fără susținerea partenerei lui și viceversa: sfaturile lui Amy nu pot avea același impact asupra copiilor fără bucuria pe care o stârnește apariția lui Baterel ca dintr-un film cu supereroi.

ecologic: Ce învață copiii care urmăresc serialul? Ce teme abordați?
Ana Maria Rădulescu: Serialul „2 minute cu Amy“ este alcătuit din episoade puțin mai lungi de 2 minute în care povestesc pe limba copiilor și într-o manieră distractivă despre ecologie și protejarea planetei. Vorbesc despre ce înseamnă poluarea, cum se reciclează diferite tipuri de deșeuri, despre risipa alimentară sau despre diferențele culturale în materie de reciclare.
De exemplu în sezonul al treilea, „Reciclarea în jurul lumii“, am făcut o călătorie imaginară pe toate continentele și am descoperit ce lucruri interesante reciclează oamenii. Iar în cel mai recent sezon, „Electric Stories“, am povestit din istoria aparatelor electrice şi am făcut un fel de incursiune în timp ca să aflăm cine a inventat telefonul, cum arăta primul calculator, ce aveau în comun uscătorul de păr și aspiratorul, cât a costat prima telecomandă.
Pentru că în prezent copiii și tinerii sunt foarte interesați de online, preferă conținutul video și petrec mult timp pe platformele sociale, toate episoadele serialului nostru sunt disponibile pe canalul de YouTube 2 minute cu Amy.
ecologic: Cum au răspuns elevii, profesorii și părinții la acest proiect?

Ana Maria Rădulescu: Răspunsul a fost foarte pozitiv, ceea ce ne-a determinat să continuăm şi am ajuns la al patrulea sezon. Dincolo de a fi informativ, serialul „2 minute cu Amy“ este foarte distractiv și ușor de parcurs. De aceea este apreciat atât de copii, cât și de adulți – profesori, părinți – și le permite să urmărească, să învețe și să dezbată împreună ce au văzut. Obișnuim să spunem că nu e niciodată prea târziu să devii un erou, așa că și cei mari au multe de învățat.
Cei mici, mai mult decât oricine, au nevoie de modele care să-i încurajeze să respecte și să protejeze natura, așa că personajul Amy a devenit o prietenă și un exemplu pentru copiii din toată țara.
Animațiile, efectele, scenariul captivant și subiectele abordate au transformat teme aparent plictisitoare în episoade foarte atractive. Mesajul pe care „2 minute cu Amy“ vrea să îl transmită este acela că este cool să îți pese de Planetă şi de ce este în jurul tău, e cool să știi lucruri despre reciclare, despre ce se întâmplă în lume și chiar despre istoria diverselor aparate. Ca să vă convingeți, vă invit să intrați pe YouTube și să vă abonați la canalul „2 minute cu Amy“.
ecologic: Cum ați reușit să faceți vizibil serialul?
Ana Maria Rădulescu: Ne-au ajutat desigur experiența dobândită prin proiectul „Baterel, Eroul Reciclării“ și comunitatea de elevi și profesori pe care am format-o în cele 11 ediții finaliza-te până acum. Însă știam că e important ca în afară de școlile partenere să ajungem și la alți copii, cei care nu au participat la proiectul „Baterel“ și poate nu cunosc prea multe despre reciclare.
În acești trei ani am reușit să facem vizibil mesajul nostru dincolo de comunitățile care ne știau deja: am dezvoltat parteneriate cu postul de radio pentru copii Itsy Bitsy, am participat la festivaluri de film, evenimente și spectacole dedicate celor mici cum ar fi KINOdiseea, Gașca Zurli sau Forbes Kids, iar o parte din episoadele serialului au rulat și pe canalul Metropola TV.

ecologic: Ce alte acțiuni de educație ecologică ați derulat în ultima perioadă și ce planuri aveți?
Ana Maria Rădulescu: În vară am lansat „Recycle Joy“, un program de workshopuri educative, jocuri și activități distractive menite să îi facă pe elevi să descopere bucuria reciclării împreună cu Amy și Baterel. „Recycle Joy“ a fost parte componentă din campania „România reciclează“, programul nostru național de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, iar acum a devenit parte din proiectul „Baterel, Eroul Reciclării“.
Am pornit recent cea de-a XII-a ediție a programului „Baterel, Eroul Reciclării“, ce cuprinde opt provocări inedite, noi produse în galeria de premii, workshopuri interactive de reciclare, acces gratuit la ghidul „Baterel și Amy te învață“ și alte materiale didactice, precum și deja tradiţionala competiție de colectare deșeuri electrice și baterii uzate.
Suntem pe punctul de a închide al patrulea sezon din „2 minute cu Amy“ cu un episod aniversar și începem să planificăm proiectele de anul viitor, din care nu va lipsi educația ecologică. Avem convingerea că investiția în educație este cel mai important pas pentru reformarea modului în care percepem și gestionăm deșeurile și trebuie să începem cât mai devreme. Așa că ne concentrăm pe acest lucru.
