Ministerul Mediului a lansat aplicația CalitateAer, disponibilă pe App Store şi Google Play, cu ajutorul căreia utilizatorii pot urmări datele de la cele 126 de stații din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului care furnizează și Comisiei Europene informații în timp real.
Aplicația arată dacă aerul dintr-o localitate este bun, rău sau extrem de rău în funcție de nivelul celor patru indicatori monitorizați: particulele în suspensie (PM10 și PM2,5), dioxidul și oxizii de azot (No2 și Nox), dioxidul de sulf (SO2) și ozonul (O3). Pentru creșterea acurateței datelor au fost cumpărate 19 analizoare destinate zonei București-Ilfov și 11 pentru alte orașe, precum și 4 autolaboratoare pentru București, Brașov, Iași și Bacău. Garda de Mediu va fi dotată cu autolaboratoare similare și drone, iar Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații de măsurare.
În cadrul celui mai recent sondaj Eurobarometru special, europenii au fost întrebați care sunt cele mai grave afecțiuni cauzate de poluarea aerului în țările lor. Românii au indicat bolile cardiovasculare (88% versus 83% media UE), maladiile respiratorii (85% versus 89%) și astmul (84% versus 88%).• Irina Tomşa