În fiecare an pe data de 14 octombrie este Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice (International E-Waste Day), prilej de a ne reaminti că printr-un simplu gest de colectare separată ne aducem contribuția la protecția mediului.
Deșeurile electrice prezintă una dintre cele mai mari rate de creștere. Doar în anul 2022 se vor genera la nivel mondial 24,5 milioane tone deșeuri electrice și electronice mici, iar multe dintre acestea vor ajunge pe fluxuri informale, nemaiputând fi reciclate. Pe lângă substanțele poluante, aceste deșeuri conțin și materiale ce pot fi reutilizate în economia circulară: plastic, fier, dar și materiale mai prețioase cum ar fi argintul, aurul sau paladiul. Extragerea acestor materiale din deșeurile electrice și electronice prin procesul de reciclare asigură un management eficient al resurselor naturale.
Pentru a marca Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice (International E-Waste Day), ECOTIC și partenerii săi au organizat mai multe activități dedicate conștientizării publicului larg despre reutilizarea, repararea și reciclarea deșeurilor electronice de mici dimensiuni.
Sub deviza „Predă spre reciclare deșeurile electrice, inclusiv pe cele mici!“ ECOTIC a lansat un studiu despre comportamentele românilor în ceea ce privește debarasarea echipamentelor electrice și electronice uzate de mici dimensiuni. Lansarea a fost completată de un eveniment dedicat mass-media.
Prin campaniile organizate la Ploiești, Rădăuți, Giurgiu, Botoșani, Buftea, Motru, Bistrița, Satu Mare, Baia Mare, Reșița, Popești-Leordeni și Chiajna ECOTIC a pus la dispoziția cetățenilor puncte de colectare și servicii de preluare de la domiciliu a deșeurilor electrice și electronice. Organizația a derulat și activități educaționale dedicate elevilor, axate pe subiectul colectării separate și reciclării DEEE-urilor de mici dimensiuni. Nici angajații nu au fost uitați: ECOTIC a desfășurat campanii de conștientizare pentru personalul din companiile Dedeman, Marriott și DB Schenker. De asemenea, împreună cu vloggerul Mariciu, ECOTIC a organizat o tombolă pentru a stimula informarea publicului despre colectarea separată a deșeurilor electrice și electronice.
Caravana ECOTIC – muzeul mobil al deșeurilor electrice și electronice – a fost prezentă la Conferința Plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, oferind vizitatorilor posibilitatea de a vedea îndeaproape materialele conținute de DEEE-uri și de a înțelege astfel importanța colectării corecte.
„Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este un prilej de a reaminti publicului larg importanța colectării deșeurilor electrice și electronice. În această a cincea ediție ne dorim să atragem atenția asupra DEEE-urilor de mici dimensiuni care deseori ajung la gropile de gunoi, poluând ireversibil mediul. Îndemnăm cetățenii să se informeze și să colecteze separat deșeurile electrice și electronice, asigurându-se astfel că protejează mediul și sănătatea comunității“, a declarat Valentin Negoiță, președintele organizației ECOTIC.
Pentru detalii suplimentare vă invităm să accesați www.ecotic.ro.
Diana Trifu, responsabil pentru comunicare ECOTIC