A patra ediţie a campaniei „Intră în Cercul solidarITăţii!“ iniţiată de ECOTIC şi GreenWEEE cu sprijinul organizaţiilor APDETIC, Şcoala Informală de IT, Ateliere fără Frontiere, Zapdeco Group şi RFI se desfăşoară în perioada 5 iunie – 20 octombrie 2020. Lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului 2020, celebrată pe 5 iunie, programul reprezintă o şansă la digitalizare pentru multe comunităţi defavorizate din România.● ECOTIC
Ţinând cont de slaba digitalizare atât la scară individuală, a elevilor, precum şi la nivelul şcolilor, ECOTIC abordează problema echipamentelor IT pe două paliere: pe de o parte reutilizarea şi astfel înscrierea lor în fluxul economiei circulare, iar pe de altă parte donarea aparatelor recondiţionate către cei care au cea mai mare nevoie de ele.
Au mai rămas patru luni în care companiile mari şi mici sunt invitate să doneze echipamentele IT care altfel ar fi casate şi să contribuie în acest mod la digitalizarea beneficiarilor din zone defavorizate. Este nevoie doar de completarea formularului disponibil pe www.ecotic.ro. În această perioadă şcolile, centrele de plasament sau ONG-urile care doresc să primească dotări IT sunt îndemnate să completeze formularul dedicat lor pe site-ul organizaţiei ECOTIC.
În cei trei ani de când a fost lansată pentru prima dată, campania a adus laptopuri şi desktopuri în zone defavorizate, la şcoli care nu aveau asemenea dotări. Dintre acestea amintim Şcoala Gimnazială Constantin Langa din comuna Miroslava (jud. Iaşi), Colegiul Naţional Gheorghe Vrânceanu din Bacău şi Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu din comuna Lipova (Bacău), Grupul Şcolar Feldru (Bistriţa Năsăud) şi Şcoala Gimnazială Augustin din municipiul Braşov.
Călin Sbîrciu, directorul Liceului Tehnologic Feldru, a declarat: „Elevii din Nepos au o sală de informatică complet echipată graţie acestei iniţiative generoase. Este important ca mediul de afaceri să aprecieze educaţia. Pe această cale îi felicit pe organizatori pentru iniţiativă şi le mulţumim pentru donaţie“.
Şi organizaţiile neguvernamentale care lucrează în mod direct cu copii şi tineri din categorii defavorizate au beneficiat de dotări cu echipamente IT în cadrul proiectului. Printre acestea se numără Mia’s Children, care lucrează cu copii aflaţi în situaţie de risc social major, MagiCAMP, care îi ajută pe cei mici bolnavi de cancer şi S.O.S. Satele Copiilor, care oferă o familie copiilor rămaşi fără sprijin parental.
„Efectele benefice sunt evidente, deoarece copiii au acces la tehnologia avansată, la informaţii esenţiale în efectuarea temelor. Laptopurile oferite Asociaţiei Mia’s Children sunt folosite de copii cu scopul de a le îmbunătăţi activitatea şcolară“, a explicat Mia Scarlat, cofondator şi preşedinte al Asociaţiei Mia’s Children.
„Laptopurile au fost de un real folos, mai ales în perioada şcolii online. Copiii au reuşit să participe la ore şi să îşi facă temele ca restul colegilor din clasă. Cei mici vin cu drag la activitatea «Prietenul meu calculatorul» în care prin joc, alături de echipa psihopedagogică, învaţă despre operarea computerului. Această posibilitate ne-a bucurat tare mult, deoarece facem eforturi ca fiecare copil să ţină pasul la şcoală şi să poată opera un calculator“, a spus Mariana Rusu, coordonatorul echipei psihopedagogice a organizaţiei S.O.S. Satele Copiilor.
Mesajele primite de la copii îi motivează pe toţi cei implicaţi să ducă proiectul cât mai departe şi le confirmă că eforturile lor sunt apreciate. Ana este un copil fără părinţi care locuieşte cu familia S.O.S. Satele Copiilor, iar odată cu mutarea şcolii în mediul online nu a mai putut ţine pasul cu colegii ei. Însă ajutorul a venit la timp: fetiţa se numără printre copiii care au primit echipamente IT pentru a-şi putea continua studiile în perioada pandemiei. „Eu mă bucur foarte mult că în perioada în care am făcut şcoală acasă am participat împreună cu fratele meu Dănuţ la şcoală online de pe laptop şi am văzut-o pe doamna învăţătoare pe Zoom“, a spus Ana, şcolăriţa în vârstă de zece ani. Anul acesta proiectul „Intră în Cercul solidarITăţii!“ este inclus în campania naţională de informare „Fii la tine-n ţară la fel ca afară“ organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Scopul principal al campaniei este de a contribui la conştientizarea publicului românesc în privinţa comportamentului corect referitor la deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Pentru mai multe detalii, accesaţi fiiintara.ecotic.ro.●