Rezultatele sondajului Eurobarometru publicate pe 25 ianuarie a.c. arată că 91% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani consideră că combaterea schimbărilor climatice poate contribui la îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare, idee susținută și de 84% dintre respondenții cu vârsta de minimum 55 de ani.
Aproape jumătate dintre cei intervievați (49%) consideră schimbările climatice drept principala provocare globală pentru viitorul UE și sprijină în integralitate obiectivele de mediu ale Pactului Verde European: 88% dintre europeni consideră că este important să crească ponderea energiei din surse regenerabile în economie și să avem o eficiență energetică mai mare, în timp ce 80% sunt de acord că este important ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să promoveze creșterea pieței vehiculelor cu emisii zero sau foarte reduse.
În afară de schimbările climatice, respondenții consideră ca provocări globale viitoare sănătatea (34%) și migrația populației, inclusiv strămutarea forțată (30%).
Existența unor standarde de viață comparabile (31%) și a unei politici comune în domeniul sănătății (22%) sunt importante pentru viitorul Europei. De asemenea, respondenții doresc o mai mare solidaritate între statele membre (21%) și independență energetică (20%).
Europenii consideră că principalul atu al Uniunii este respectarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (27%), urmat de puterea sa economică, industrială și comercială (25%).• Alexandra Popescu