Utilizarea echipamentelor electrice și electronice a devenit omniprezentă zi de zi și a dus la creșterea exponențială a deșeurilor de acest tip. Cantitatea de deșeuri de echipamente electronice și electrice (DEEE) generată în acest an la nivel mondial va cântări aproximativ 57,4 milioane tone, adică mai mult decât Marele Zid Chinezesc, considerat cea mai grea construcție din lume.• ECOTIC
Global E-waste Monitor 2020 a raportat că în 2019 au fost generate aproximativ 53,6 milioane tone DEEE, iar în ultimii cinci ani s-a înregistrat o creștere de 21% față de 2014. România a făcut primii pași în colectarea separată și reciclarea DEEE odată cu aderarea la UE. Prin implementarea directivei europene de atunci s-au
pus bazele conceptului de răspundere extinsă a producătorului (REP) implementat de organizațiile de transfer de responsabilități (OTR). Prima organizație a producătorilor – ECOTIC, înființată în aprilie 2006 – a colectat până în prezent 240.000 tone DEEE și a depus eforturi constante pentru îmbunătățirea legislației din domeniu și a sistemului de colectare și reciclare din România.
Pentru a aduce în atenția cetățenilor importanța colectării separate și a reciclării DEEE, ECOTIC a desfășurat împreună cu partenerii săi o serie de activități cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice:

- o tombolă dedicată celor care transmit la numărul 021-9641 comenzi de preluare de la domiciliu a deșeurilor electrice voluminoase;
- campanii de colectare DEEE la nivel local în Arad, Brașov, Buzău, Galați, Reșița și Ploiești;
- vizite la Caravana ECOTIC aflată în parcarea mall-ului Coresi din Brașov în perioada 13-17 octombrie;
- lecții online de eco-educație cu elevii;
- campanii interne dedicate angajaților din marile lanțuri de magazine.
Contextul european al reciclării deșeurilor electrice
Conform estimărilor, la nivel european 11 din 72 de aparate electrice și electronice dintr-o gospodărie obișnuită nu mai sunt utilizate sau sunt deteriorate. În Uniunea Europeană rata oficială de colectare a deșeurilor electrice și electronice a fost de 55% în 2018. Când sunt întrebați de ratele de reciclare, oamenii estimează că 40-50% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate (date preluate din interviuri pe această temă). În realitate, mai puțin de jumătate (17,4%) au fost tratate și reciclate corespunzător în 2019.
Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum, a declarat: „mulți factori joacă un rol important pentru a face ca sectorul electricelor și electronicelor să devină circular și eficient din punct de vedere al resurselor. De exemplu, în 2020 organizațiile noastre membre care preiau responsabilitatea producătorilor au colectat și au asigurat reciclarea responsabilă a 2,8 milioane tone deșeuri electrice și electronice. Însă un lucru este clar: dacă cetățenii nu predau echipamentele uzate, deteriorate, nu le vând sau nu le donează, va trebui să continuăm să exploatăm noi resurse, provocând mari daune mediului“.
Mai multe detalii despre domeniul reciclării deșeurilor electrice și despre campaniile de colectare a DEEE sunt disponibile pe www.ecotic.ro.