Pandemia de COVID-19 şi măsurile sanitare impuse de autorităţi în vederea limitării răspândirii virusului au condus la scăderi semnificative în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), cu efecte pe termen lung.
Declararea stării de urgenţă la nivelul întregii ţări şi restricţiile impuse persoanelor fizice şi juridice au diminuat colectarea de DEEE-uri şi DBA-uri (deşeuri de baterii şi acumulatori), ca urmare a imposibilităţii accesării canalelor clasice de colectare. Aproximativ 60% din operatorii principali ai ECOTIC şi-au suspendat activitatea pe perioada stării de urgenţă, în timp ce restul companiilor au funcţionat la capacitate redusă.
Colectorii mici au continuat să funcţioneze, dar cu efective reduse, oferind servicii persoanelor fizice şi juridice deopotrivă, prin respectarea măsurilor de precauţie şi igienă prevăzute de autorităţi. Comenzile de la generatorii din piaţă au scăzut cu aproximativ 80%; în mod similar, s-au diminuat şi colectările de la persoanele fizice, acesta din urmă fiind canalul cel mai afectat în perioada crizei sanitare.
Motivele rezidă în faptul că cetăţenii nu au mai putut accesa punctele de colectare care au fost închise odată cu magazinele sau centrele comerciale şi în limitarea mobilităţii oamenilor ca măsură de prevenire a răspândirii virusului. Acestea sunt vizibile în cantitatea colectată de ECOTIC în ultimele luni, care a scăzut cu 70% faţă de media lunilor anterioare.
Campaniile ECOTIC organizate în mediile urban şi rural şi care se adresau în principal cetăţenilor au fost sistate, cu mici excepţii. De asemenea, odată cu închiderea şcolilor şi grădiniţelor au fost amânate şi campaniile de conştientizare şi colectare adresate celor mici.
Deşi marile lanţuri de retail au continuat să colecteze, restricţiile impuse persoanelor fizice şi juridice, precum şi închiderea magazinelor şi odată cu acestea a punctelor de colectare au afectat colectarea, pe termen mediu riscând să afecteze atingerea ţintelor. Concomitent, diminuarea achiziţiilor efectuate de persoanele fizice şi, implicit, a înlocuirii echipamentelor electrice şi electronice vechi au dus la scăderea DEEE-urilor disponibile pentru colectare.
Colectarea deşeurilor în general a avut de suferit, inclusiv a deşeurilor reciclabile, fapt cauzat de temerea de contaminare cu COVID-19. În acest context nici DEEE-urile, nici DBA-urile nu au mai reprezentat priorităţi. Scăderea drastică a volumului de DEEE-uri colectat pune în pericol atingerea ţintei anuale. Acest fapt este cu atât mai grav cu cât efectele actualei crize se vor resimţi pe termen mediu şi lung atât prin schimbările comportamentale ale cetăţenilor, precum şi la nivel economic, prin scăderea activităţii anumitor operatori în domeniu, diminuarea numărului de campanii organizate şi închiderea unor magazine.● Sabina Pîrvulescu, Diana Trifu