3.9 C
Bucharest
Sunday, February 28, 2021

Noi strategii ale Comisiei pentru biodiversitate şi sistemul alimentar

Sursa foto: Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat recent două noi documente. Primul este „o nouă strategie privind biodiversitatea“, pentru a readuce natura în viaţa noastră şi al doilea este strategia „De la fermă la consumator“ pentru a asigura un sistem alimentar echitabil, sănătos şi ecologic. Cele două strategii se consolidează reciproc, reunind natura, fermierii, întreprinderile şi consumatorii pentru a crea împreună un viitor durabil şi competitiv.● A.M.

În conformitate cu Pactul Ecologic European, Comisia Europeană a propus în data de 20 mai a.c. o serie de acţiuni şi angajamente ambiţioase pentru a combate declinul biodiversităţii în Europa şi în întreaga lume şi pentru a transforma sistemele noastre alimentare în standarde mondiale pentru durabilitatea competitivă, protecţia sănătăţii umane şi planetare, precum şi pentru mijloacele de subzistenţă ale tuturor actorilor din lanţul valoric alimentar.

Cu ocazia lansării acestor strategii vicepreşedintele executiv pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, a declarat: „criza provocată de coronavirus ne-a arătat cât suntem de vulnerabili şi cât de important este să restabilim echilibrul dintre activitatea umană şi natură. Schimbările climatice şi declinul biodiversităţii reprezintă un pericol clar şi actual pentru umanitate. Ocupând o poziţie centrală în cadrul Pactului Ecologic, strategia privind biodiversitatea şi strategia «De la fermă la consumator» preconizează crearea unui nou echilibru mai bun între natură, sistemele alimentare şi biodiversitate“.

„Strategia privind biodiversitatea“ şi strategia „De la fermă la consumator“ acordă cetăţenilor o poziţie centrală, angajându-se să sporească protecţia terenurilor şi a mării, refăcând ecosistemele degradate şi conferind Uniunii Europene un rol de lider pe scena internaţională, atât în ceea ce priveşte protejarea biodiversităţii, cât şi construirea unui lanţ alimentar durabil.

Noua strategie privind biodiversitatea abordează factorii-cheie ai declinului biodiversităţii, cum ar fi utilizarea nesustenabilă a terenurilor şi a mării, supraexploatarea resurselor naturale, poluarea şi speciile alogene invazive. Adoptată în plină pandemie de COVID-19, strategia este un element central al planului de redresare al UE, fundamental pentru prevenirea apariţiei unor epidemii viitoare şi consolidarea capacităţii de a le face faţă, precum şi pentru oferirea unor oportunităţi imediate de afaceri şi de investiţii pentru relansarea economiei Uniunii.

Strategia propune printre altele stabilirea unor obiective obligatorii pentru refacerea ecosistemelor şi a râurilor deteriorate, îmbunătăţirea sănătăţii habitatelor şi a speciilor protejate, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluării, „înverzirea“ oraşelor, consolidarea agriculturii ecologice şi a altor practici agricole favorabile biodiversităţii şi îmbunătăţirea sănătăţii pădurilor europene.

Strategia „De la fermă la consumator“ va permite tranziţia către un sistem alimentar durabil al UE, care protejează securitatea alimentară şi asigură accesul la o alimentaţie sănătoasă, produsă de o planetă sănătoasă. Acţiunile prevăzute vor reduce amprenta de mediu şi climatică a sistemului alimentar european şi îi vor consolida stabilitatea, protejând sănătatea cetăţenilor şi asigurând subzistenţa operatorilor economici. Strategia stabileşte obiective concrete de transformare a sistemului alimentar al Uniunii, inclusiv o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor până 2030, o reducere cu cel puţin 20% a utilizării îngrăşămintelor, o reducere cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă şi acvacultură, precum şi alocarea unei cote de 25% din terenurile arabile agriculturii ecologice. Comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius, a subliniat în cadul evenimentului importanţa protejării biodiversităţii: „Aceste strategii adaugă noi instrumente care ne vor plasa pe traiectoria către adevărata durabilitate, în beneficiul tuturor. Obiectivul UE este de a proteja şi a reface natura, de a contribui la redresarea economică în urma crizei actuale şi de a deschide calea către un cadru mondial ambiţios de protejare a biodiversităţii întregii planete“.●

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Publicitate

Cele mai recente știri

Publicitate

Alte articole

Parlamentarii europeni cer un cadru legislativ puternic pentru economia circulară

Trecerea la o economie circulară ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 39% și ar...

Încă 17 zimbri au venit să locuiască în Munţii Făgăraş

În noiembrie şi decembrie 2020 Fundaţia Conservation Carpathia a adus în Munţii Făgăraş încă 17 zimbri în două locuri...

Iniţiativă de mediu la final de mandat

Fostul parlamentar USR Mihai Goţiu a anunţat că înainte de finalul mandatului a depus la Senat o propunere legislativă...

8,3 milioane euro pentru protejarea nurcilor

România va primi 8,3 milioane euro fonduri europene pentru protejarea nurcilor. Nurca europeană (Mustela lutreola) a ajuns o prezenţă...

În 2020 Harta Reciclării s-a extins cu 70%

Platforma HartaReciclarii.ro, care permite identificarea punctelor de colectare a deşeurilor reciclabile din România, a inclus în 2020 peste 5.400...

Mai multe articole

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Prin acord, acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Setările de confidențialitate

Când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlează-ți aici serviciile personale de cookie-uri.

Aceste cookie-uri ne permit să numărăm vizitele și sursele de trafic, astfel încât să putem măsura și îmbunătăți performanțele site-ului nostru.

  • _ga
  • _gat
  • _gid

Decline all Services
Accept all Services