22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Costurile de gestionare a deșeurilor de panouri fotovoltaice introduse pe piață după 13 august 2012 revin producătorului

  Sursa foto: mackinac.org

  Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra unui acord politic provizoriu cu privire la modificările propuse la legislația UE privind colectarea și gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) care includ o gamă largă de produse precum computere, frigidere și panouri fotovoltaice.

  Modificările urmăresc să alinieze Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice cu o Hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind aplicarea retroactivă nejustificată a responsabilității extinse a producătorului la deșeurile de panouri fotovoltaice introduse pe piață între 13 august 2005 și 13 august 2012.

  În hotărârea sa luată în cauza C-181/20 din 25 ianuarie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat unele părți ale Directivei DEEE ca fiind parțial invalide din cauza efectelor retroactive nejustificate. Curtea a reținut că, potrivit noii directive, finanțarea costurilor de colectare, tratare, valorificare și eliminare a deșeurilor (Responsabilitatea Extinsă a Producătorului) se aplica retroactiv panourilor fotovoltaice introduse pe piață începând cu 13 august 2005. Concluzia care se desprinde din hotărâre este că responsabilitatea extinsă a producătorului s-a aplicat și retroactiv produselor care au fost adăugate în domeniul de aplicare în 2018. Prin urmare, Curtea a considerat că noua Directivă este susceptibilă să încalce principiul securității juridice.

  Acordul provizoriu la care au ajuns Consiliul și Parlamentul European aprobă conținutul propunerii inițiale a Comisiei Europene și clarifică în continuare legăturile cu dispozițiile relevante din Directiva-cadru privind deșeurile. Modificările propuse clarifică următoarele: costurile de gestionare și eliminare a deșeurilor de la panourile fotovoltaice introduse pe piață după 13 august 2012 revin producătorului de EEE. Responsabilitatea extinsă a producătorului pentru produsele EEE care au fost adăugate în domeniul de aplicare al Directivei în 2018 ar trebui să se aplice acelor produse electronice care au fost introduse pe piață după acea dată.• ecologic

  Newsletter Ecologic