Anul 2023 a arătat o destabilizare puternică a sectorului european al materialelor plastice. Creșterea importurilor de plastic reciclat în UE creează o piață dezechilibrată cu consecințe grave asupra mediului. Acest lucru, combinat cu competitivitatea în scădere a UE și lipsa unor condiții de concurență echitabile, accelerează dezindustrializarea Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al organizaţiei Plastics Recyclers Europe (PRE).
În acest context, Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR) este menit să consolideze circularitatea prin armonizarea practicilor în toate statele membre ale UE, prin abordarea eficace a deșeurilor din UE și prin crearea unei piețe pentru produsele reciclate. Cu toate acestea, direcţia politică adoptată în cadrul trialogurilor face ca optimismul inițial să dispară. Faptul de a permite deșeurilor din plastic din afara UE să contribuie la atingerea obiectivelor chiar și pentru ambalajele produse și umplute în UE, deși nu au fost puse în aplicare mecanisme fiabile de control și verificare, ar avea un impact negativ asupra unei piețe aflate deja în scădere.
În 2023, piața a răspuns deja la această destabilizare prin creșterea exporturilor de deșeuri din plastic din UE cu 18%. Aceste circumstanțe paradoxale au ca rezultat depozitarea și incinerarea mai multor deșeuri din UE, ceea ce duce la o poluare severă a ecosistemelor și pun în pericol obiectivele de mediu ale Pactului Verde European.
Această situaţie a fost confirmată şi de un studiu din 2023 al SISTEMIQ: „Circularitatea PET-ului şi a Poliesterului“. Folosind cazul PET-ului și poliesterului, studiul avertizează asupra impactului reducerii sau opririi investițiilor viitoare în sistemele de reciclare ale Europei. Investiții mai puține sau deloc în UE ar duce la mai mult decât dublarea emisiilor europene de gaze cu efect de seră până în 2040, deoarece mai multe deșeuri ar fi mai degrabă incinerate decât reciclate. Studiul mai arată că rata de reciclare a PET-ului ar ajunge între 32% și 38% până în 2040, față de 67% cât este estimată în scenariul circular.
Este pusă în joc și competitivitatea industriei europene deja amenințate. PPWR trebuie să asigure un cadru politic care abordează oferta și cererea de conținut reciclat într-un mod coerent, împreună cu găsirea unei soluții durabile pentru gestionarea deșeurilor în UE. În situația în care stau lucrurile, legiuitorii transmit un mesaj înșelător – că investițiile în lanțul valoric european de reciclare a materialelor plastice nu merită făcute. Reciclatorii sunt primii care suferă consecințele, dar producătorii de materii prime sunt următorii.
„Solicităm urgent instituțiilor UE să introducă garanții pentru industria europeană a materialelor plastice și să creeze condiții echitabile. În plus, afirmațiile referitoare la tranziția la o economie circulară și la asigurarea competitivității pe termen lung a UE vor fi cuvinte goale dacă instituțiile UE nu reușesc să ia măsurile necesare pentru ca aceste obiective să se realizeze“, se mai arată în comunicatul PRE.• ecologic