20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Dezastrele se leagă

  Universitatea Organizației Națiunilor Unite a a­nalizat zece dezastre care au avut loc în diverse lo­curi din lume în 2020 și 2021 și care aparent nu aveau nicio legătură unele cu altele. Studiul a dezvăluit însă relații de cauzalitate la care ni­meni nu s-ar fi gândit.
  De exemplu, în 2020 Arctica a înregistrat temperaturi ne­obișnuit de mari și al do­i­lea cel mai scăzut nivel al stra­tului de gheață din is­toria măsurătorilor. S-a des­coperit că încălzirea a dus la destabilizarea ma­sei de aer rece care se în­vâr­tește deasupra Polului Nord și a împins o parte din ea spre sud până în America de Nord, pro­vo­când gerul puternic din Texas care a ucis 210 oameni.
  O legătură și mai neașteptată a fost cea des­co­perită între pandemia de COVID-19 și ciclonul Amphan care a lovit zona de graniță dintre India și Bangladesh. Peste 50% din locuitorii de aici trăiesc sub pragul sărăciei, iar restricțiile impuse din cauza pandemiei au făcut ca mulți să rămână fără surse de venit, inclusiv mun­ci­torii migranți care la revenirea în zonă au fost carantinați în refugiile amenajate pentru a adăposti populația de furia cicloanelor. Când Amphan s-a dezlănțuit, unii localnicii îngrijorați de posibila contaminare cu SARS-CoV-2 n-au vrut să intre în refugii. După trecerea ciclonului au fost sute de morți: unii victime directe ale urgiei și alții indirect, ca urmare a creșterii ratei de infectare prin cei care au folosit totuși refugiile.
  Raportul arată că dezastrele analizate au avut trei cauze principale: creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, gestionarea necorespunzătoa­re a situațiilor de risc și subevaluarea cos­turilor și beneficiilor de mediu în luarea deciziilor. •Irina Tomșa

  Newsletter Ecologic