Universitatea Organizației Națiunilor Unite a analizat zece dezastre care au avut loc în diverse locuri din lume în 2020 și 2021 și care aparent nu aveau nicio legătură unele cu altele. Studiul a dezvăluit însă relații de cauzalitate la care nimeni nu s-ar fi gândit.
De exemplu, în 2020 Arctica a înregistrat temperaturi neobișnuit de mari și al doilea cel mai scăzut nivel al stratului de gheață din istoria măsurătorilor. S-a descoperit că încălzirea a dus la destabilizarea masei de aer rece care se învârtește deasupra Polului Nord și a împins o parte din ea spre sud până în America de Nord, provocând gerul puternic din Texas care a ucis 210 oameni.
O legătură și mai neașteptată a fost cea descoperită între pandemia de COVID-19 și ciclonul Amphan care a lovit zona de graniță dintre India și Bangladesh. Peste 50% din locuitorii de aici trăiesc sub pragul sărăciei, iar restricțiile impuse din cauza pandemiei au făcut ca mulți să rămână fără surse de venit, inclusiv muncitorii migranți care la revenirea în zonă au fost carantinați în refugiile amenajate pentru a adăposti populația de furia cicloanelor. Când Amphan s-a dezlănțuit, unii localnicii îngrijorați de posibila contaminare cu SARS-CoV-2 n-au vrut să intre în refugii. După trecerea ciclonului au fost sute de morți: unii victime directe ale urgiei și alții indirect, ca urmare a creșterii ratei de infectare prin cei care au folosit totuși refugiile.
Raportul arată că dezastrele analizate au avut trei cauze principale: creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, gestionarea necorespunzătoare a situațiilor de risc și subevaluarea costurilor și beneficiilor de mediu în luarea deciziilor. •Irina Tomșa