Pe 15 noiembrie 2023, chiar în timp ce în Comisia de mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor aveau loc consultări cu organizaţiile de transfer de responsabilitate (OTR) pe tema modificării Ordonanţei de Urgenţă nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), procurorii din Gorj organizau percheziţii la sediile unor firme bănuite de fals în declaraţii privind colectarea şi tratarea a 3.650 tone de DEEE.
Astfel, în timp ce în şedinţa Comisiei de mediu din Camera Deputaţilor se decidea creşterea ţintei de colectare la 50% pentru toate tipurile de deşeuri electrice şi electronice, o misiune aproape imposibilă pentru orice organizaţie, procurorii decideau reţinerea pentru 24 de ore a 4 persoane acuzate de înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, subiectul anchetei fiind acelaşi, deşeurile electrice şi electronice.
Conform unui comunicat al Parchetului Gorj „în perioada aprilie 2021 – aprilie 2023, o societate comercială cu sediul în oraşul Rovinari, judeţul Gorj, a efectuat operaţiuni de colectare, transport şi reciclare a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice, în conformitate cu prevederile OUG nr. 5/2015. Astfel, au fost întocmite în fals 3.478 de borderouri de achiziţie în baza cărora au fost emise ulterior 77 de facturi fiscale de prestări servicii, colectare şi tratare a deşeurilor de tipul celor menţionate (DEEE – n.r.), deşi mare parte dintre achiziţii, respectiv un cuantum de 3.650 tone deşeuri nu au fost efectuate în realitate“.
Prejudiciul produs Fondului pentru Mediu este estimat la aproximativ 14,6 milioane lei (peste 2,9 milioane euro), constând în taxa de mediu de 4 lei/kg care trebuie achitată pentru deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice care în realitate nu au fost colectate şi reciclate. Urmărirea penală vizează 27 de persoane fizice şi 2 persoane juridice (societăţi comerciale).
Conform Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, singura societate comercială cu sediul în Rovinari autorizată pentru colectarea şi tratarea DEEE este SC Leed Fast Recycling SRL.
Organizaţia care a intrat acum în atenţia procurorilor este una dintre cele mai mari organizaţii de transfer de responsabilitate din România.● ecologic