Eco-Rom Ambalaje a organizat pe 8 decembrie a.c. webinarul anual dedicat managementului ambalajelor și deșeurilor de ambalaje pentru producătorii și importatorii de produse ambalate parteneri contractuali și/sau utilizatori ai mărcii înregistrate Punctul Verde. Întâlnirea online a oferit participanților posibilitatea de a afla noutățile la nivel european în ce privește sistemul de Răspundere Extinsă a Producătorilor și de a dezbate problemele cu care se confruntă organizațiile din România ca urmare a recentelor modificări legislative.• ecologic
Începând din 2004 Eco-Rom Ambalaje îndeplinește obiectivele de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje în numele companiilor responsabile care introduc produse ambalate pe piața națională – www.ecorom ambalaje.ro.
De 18 ani Eco-Rom Ambalaje este membră PRO EUROPE (Packaging Recovery Organisation Europe), organizația-umbrelă pentru 31 de sisteme europene de răspundere extinsă a producătorilor care dețin dreptul de sublicențiere a mărcii înregistrate Punctul Verde (The Green Dot/Der Grüne Punkt). Marca Punctul Verde este simbolul prin care consumatorul final este informat că producătorul își asumă responsabilitatea financiară privind gestionarea post-consum din ciclul de viață al produselor – www.pro-e.org.
Din 2013 societatea Eco-Rom Ambalaje este membră fondatoare EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance – www.expra.eu), cea mai importantă organizație internațională a schemelor nonprofit de răspundere extinsă a producătorului (REP) ce vizează îndeplinirea obligațiilor de valorificare inclusiv prin reciclare a deșeurilor de ambalaje stabilite prin directive europene în sarcina producătorilor și importatorilor de bunuri ambalate introduse pe piața națională, în condiții de eficiență economică și cu asigurarea protecției mediului.
De peste 2 ani Eco-Rom Ambalaje este membră a Asociației OIREP Ambalaje (www.oirep.ro), organizație profesională, neguvernamentală, nonprofit, apolitică și independentă care urmărește promovarea intereselor membrilor săi (OIREP-uri) în contextul desfășurării activităților din domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje în raport cu autoritățile române și ale Uniunii Europene.
Pe 8 decembrie 2022 Eco-Rom Ambalaje a organizat pentru clienții săi producători și importatori de produse ambalate, dar și pentru partenerii utilizatori ai mărcii înregistrate Punctul Verde o nouă ediție a webinarului anual dedicat managementului ambalajelor și al deșeurilor de ambalaje 2022 – 2023, propunând de această dată o abordare a răspunderii extinse a producătorului din perspectiva europeană și națională a structurilor asociative din care face parte Eco-Rom Ambalaje.
Mai mult de 75 de persoane au fost prezente la evenimentul online alături de invitații speciali ai Eco-Rom Ambalaje: Joachim Quoden – managing director EXPRA, Ursula Denison – managing director PRO Europe și Geanin Șerban – președintele Asociației OIREP Ambalaje.
Joachim Quoden a prezentat informații relevante despre Răspunderea Extinsă a Producătorului (Extended Producer Responsibility, EPR) din perspectiva europeană și despre cum este percepută în România implementarea acestui instrument economic.
„Toate statele membre ale Uniunii Europene pot implementa legislația UE în cel mai bun mod, în beneficiul locuitorilor și companiilor lor, dacă cooperează și învață unul de la celălalt. Acest interesant webinar organizat de membrul EXPRA Eco-Rom Ambalaje oferă o astfel de oportunitate, iar toți cei 30 de membri EXPRA sunt întotdeauna dispuși să se sprijine reciproc și să împărtășească cele mai bune practici“, a declarat Joachim Quoden, managing director EXPRA.
Ursula Denison a vorbit despre marca înregistrată Punctul Verde și importanța utilizării ei pe ambalaje ca mijloc de comunicare cu consumatorii privind responsabilitatea asumată de producători în perioada post-consum a produselor.
„În calitate de managing director PRO Europe – asociația-umbrelă a 31 de organizații EPR – consider că principiul responsabilității extinse a producătorului este cel mai bun model de promovare a circularității ambalajelor în Europa. Experiența de peste 30 de ani de EPR a arătat că atunci când toate părțile interesate din lanțul de ambalare lucrează împreună, se pot întâmpla lucruri grozave. În acest context, marca înregistrată Green Dot®, simbolul finanțării pentru EPR, poate transmite consumatorilor un mesaj important privind ambalajele. Poate arăta că producătorii își iau în serios res- ponsabilitatea extinsă“, a declarat Ursula Denison, managing director PRO Europe.
Geanin Șerban a prezentat rezultatele campaniei naționale de conștientizare a publicului privind importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje „Un’ Doi Trei“ organizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și a vorbit despre recentele schimbări legislative din România.
„Chiar dacă Asociația își desfășoară activitatea doar de 4 ani, membrii săi sunt implicați activ în stabilirea unui cadru legislativ predictibil ce va ajuta ca răspunderea extinsă a producătorilor să își atingă obiectivele stabilite de legislația națională și directivele europene. Una din realizările acestui sfârșit de an este colaborarea pe care am reușit să o dezvoltăm atât cu Asociația Profesională a Producătorilor din România (ARAM), cu Asociația salubriștilor (ARMD), cât și cu Asociația colectorilor, OPP Remat“, a declarat Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje.
Echipa Eco-Rom Ambalaje a prezentat clienților săi, producători și importatori de produse ambalate, principalele noutăți legislative survenite în cursul anului prin adoptarea următoarelor acte normative: OUG nr. 125/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/ 2005 privind Fondul pentru Mediu, OUG nr. 13/2022 privind unele măsuri de implementare a sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele nereutilizabile și HG nr. 1059/2022 privind desemnarea administratorului SGR, HG nr. 1214/2022 pentru modificarea și completarea HG nr. 1074/2021 privind sistemul garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, OUG nr. 133/2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 92/2021 (regimul deșeurilor) și a Legii nr. 101/2006 (serviciul de salubrizare a localităților), Ordinul nr. 1642/2022 privind modificarea și completarea Ordinului nr. 572/ 2019 pentru depunerea declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru Mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Evenimentul a prilejuit și prezentarea ofertei comerciale a Eco-Rom Ambalaje, cu serviciile și tarifele pentru anul 2023.•