0 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  ECOTIC: 2020, un an al adaptării în colectarea separată a DEEE

  Sursa foto: ECOTIC

  Anul 2020 a reprezentat la nivelul întregii societăţi un an al adaptărilor: ne-am adaptat la munca de acasă, la distanţarea socială, la şcoala online. Activităţile de conştientizare a publicului şi de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice organizate de ECOTIC au fost şi ele adaptate la noul context pandemic: au predominat colectările de la domiciliu, iar proiectele educaţionale s-au mutat în mediul online şi în această perioadă au fost dezvoltate mai multe activităţi de conştientizare menite a capitaliza deschiderea cetăţenilor spre cunoaştere.●

  În 2020 ECOTIC a lansat campania naţională de informare „Fii la tine-n ţară la fel ca afară“ (fiiintara.ecotic.ro), care a adus mai aproape de români bunele practici din ţările europene. Campania iniţiată cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost un proiect multimedia care a inclus un spot TV, o campanie cu influenceri şi o componentă dedicată canalelor de social media, iar astfel mesajul a ajuns la peste 13 milioane de cetăţeni.

  ecotic retrospectiva2 190

  Luna aprilie a fost momentul în care educaţia ecologică adresată deopotrivă celor mari şi celor mici a pătruns în mediul online. Campania de conştientizare a demarat prin postarea de elemente inspiraţionale precum articole, spoturi video sau diferite materiale de studiu, cum este spre exemplu „Manualul de protecţia mediului“ realizat de ECOTIC în parteneriat cu InfoCons, menit a veni în sprijinul tuturor celor care doresc o educaţie ecologică de calitate. Amintim de asemenea vlogurile de educaţie ecologică, sesiunile de live storytelling în care cei mai mici au ascultat poveşti pe teme ecologice şi vlogurile de reciclare creativă prin intermediul cărora părinţii şi copiii au învăţat să realizeze proiecte de reciclare oferind o nouă viaţă obiectelor din casă.

  În 2020 ECOTIC şi Coaliţia pentru Economie Circulară (CERC) au făcut paşi temeinici în promovarea reutilizării echipamentelor electrice şi electronice prin susţinerea şi sprijinirea tehnică a Organismului Naţional de Standardizare din România (ASRO) în vederea transpunerii în limba română a standardului internaţional de reparare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – EN 50614: 2020. Acesta se aplică proceselor referitoare la pregătirea pentru reutilizare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi oferă un cadru care să garanteze consumatorilor calitatea şi siguranţa EEE recondiţionate.

  Deşi colectările de la domiciliu sau de la sediul firmelor au predominat în anul 2020, iar ECOTIC a extins acest serviciu prin partenerii săi în judeţele Neamţ, Constanţa, Cluj şi Iaşi, tradiţionalele campanii de colectare şi conştientizare în mediile urban şi rural nu au lipsit. Cele 61 de campanii de conştientizare a publicului şi colectare DEEE şi DBA au informat cetăţenii din 12 judeţe cu privire la importanţa colectării separate a DEEE-urilor şi le-au adus puncte de colectare în apropiere, precum şi servicii de ridicare de la domiciliu.

  În octombrie ECOTIC a marcat Ziua Internaţională a Reciclării Deşeurilor Electronice prin lansarea numărului unic 021.9641 adresat tuturor persoanelor care vor să afle ce modalităţi de predare a DEEE-urilor au la dispoziţie. Peste 1.000 de cetăţeni au sunat la acest număr pentru a afla cum pot preda în mod corect DEEE-urile sau care sunt cele mai apropiate puncte de colectare.

  ecotic retrospectiva3 190

  ECOTIC şi GreenWEEE au organizat şi în 2020 proiectul de donaţii „Intră în cercul solidarITăţii“, alături de APDETIC, Şcoala Informală de IT, Ateliere fără Frontiere şi RFI. Ca rezultat, 14 instituţii de învăţământ – cele mai multe din mediul rural – au fost dotate cu 132 de echipamente IT. Din cele peste 70 de organizaţii care s-au înscris pentru a primi echipamente IT recondiţionate, majoritatea a fost reprezentată de şcolile din mediul rural.

  Întrucât a devenit evidentă nevoia tot mai mare de echipamente IT în şcoli, ECOTIC a decis prelungirea pe tot parcursul anului a perioadei de donaţii de echipamente IT din partea companiilor mari şi mici, prin completarea formularului de pe site.

  Pentru a veni în sprijinul părinţilor în prevenirea cazurilor de ingestie a bateriilor tip pastilă, ECOTIC BAT a lansat un spot video educativ care prezintă pericolul la care sunt expuşi cei mici. Filmuleţul prezintă sfaturi privind depozitarea corectă a bateriilor şi principalii paşi pe care părinţii trebuie să îi urmeze în cazul unor situaţii neplăcute care implică ingestia. Materialul video este disponibil pe www.ecotic.ro/baterii şi pe canalul de YouTube Organizatia ECOTIC.

  ecotic retrospectiva 4 190

  „2020 a fost un an al schimbării şi al adaptării. Pandemia ne-a obligat să ne adaptăm modul de lucru la noua situaţie. Totuşi este o schimbare care ne permite să ne extindem şi mai mult activităţile de conştientizare, atingând astfel un public mai numeros. Sperăm ca 2021 să aducă schimbări în bine la nivelul întregii societăţi“, a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele ECOTIC. În 2021 vom continua activităţile de conştientizare în mediul online, precum şi deja consacratele campanii de informare şi colectare „Oraşe Curate“ şi „Comune Curate“. Totodată, vom continua să depunem eforturi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor cu puncte de colectare cât mai aproape de ei.● www.ecotic.ro

  Publicitate

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Mai multe articole