0.2 C
Bucharest
Thursday, November 30, 2023
Mai mult

  Educație ecologică în vremuri de pandemie

  Asociația Environ a încheiat o nouă edi­ție de succes a campaniei de educa­ție ecologică „Baterel, Eroul Reciclării“, un program inițiat în urmă cu zece ani și la care participă tot mai multe uni­tăți de învățământ din România.• ENVIRON

  La finalul unui an școlar care s-a desfășurat preponderent în sistem online, elevii de la cele 250 de școli, grădinițe și licee participante nu au uitat lecția reciclării învățată de la Baterel și au reușit să colecteze 20 tone de deșeuri electrice și o tonă de baterii uzate. Primele trei școli cu cele mai bune rezultate la colectare pentru fiecare ca­te­gorie de deșeuri (DEEE și baterii) au fost premiate cu vouchere pen­tru dotări în valoare totală de 3.000 euro.

  EducaTie ecologica2

  Programul „Baterel, Eroul Reciclării“ se adresează elevilor și profesorilor din toate ciclurile de învățământ și este structurat pe trei categorii: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lec­ții interactive despre reciclare și provocări tematice. În ediția 2020-2021 au fost organizate șapte concursuri lunare cu scopul stimulării cre­ativității și implicării civice, precum realizarea unor jocuri sau calendare cu activități de protejare a planetei, design de produs – de la afiș la sacoșă de cumpărături – și vloguri pe tema reciclării. Elevii câștigători au fost premiați cu rechizite și alte produse marca Baterel pe care au avut posibilitatea să le aleagă chiar ei accesând www.magazinbaterel.ro.
  Activitatea educațională din cadrul campaniei a fost organizată online folosind diferite aplicații și instrumente interactive pentru lec­țiile deschise. Adaptarea rapidă la sistemul online impusă de restric­țiile referitoare la pandemia de COVID-19 a avut avantajul de a fa­cilita accesul la prezentări și dezbateri în timp real pentru participanții din toate colțurile țări „Am descoperit în ultimul an și jumătate că tehnologia ne poate fi de un real ajutor în misiunea noastră pentru că ne permite să in­trăm în dialog direct cu mult mai mulți elevi decât avem noi capa­ci­tatea fizică și resursele de timp să o facem. La edițiile anterioare rămâneam de fiecare dată un pic necăjiți pentru că nu reușeam să acoperim toate solicitările primite de la școlile care ne invitau să mer­gem în vizită și să susținem lecțiile deschise, iar acum reușit să re­zolvăm acest neajuns“, a declarat Ana Maria Rădulescu, managerul de proiect al campaniei.
  „Fără doar și poate însă, nimic nu poate înlocui emoția întâlnirii ne­mijlocite cu cei mici, astfel că ne-am bucurat foarte tare că la începu­tul verii am reușit să organizăm câteva acțiuni în școli din Câmpina și București. Bucuria revederii a fost nu doar de partea elevilor, ci și a noastră, întrucât pentru noi este o modalitate de a ne încărca cu ener­gie. Căldura cu care suntem primiți în școli și mai ales satisfacția pe care o avem atunci când copiii răspund corect la întrebări și își de­mon­strează calitățile de adevărați eroi ai reciclării ne motivează să că­u­tăm mereu idei pentru a ne perfecționa și a continua să investim în acest program“, a adăugat Ana Maria Rădulescu.
  Un alt prilej de întâlnire directă cu copiii a fost acțiunea de igieniza­re a spațiilor verzi din Delta Văcărești organizată de Ziua Pământului îm­preună cu Gașca Zurli. În semn de respect față de mediul înconju­ră­tor și din dorința de a da un exemplu pozitiv celor mici, personajele Zurli s-au transformat în gardienii naturii și alături de Eroii Re­ci­clării de la Environ – Baterel și Amy – și un grup de copii de la o școa­lă din Capitală au strâns mai mulți saci cu gunoaie din Parcul Na­țio­nal Văcărești.

  EducaTie ecologica1

  Educația ecologică este un pilon cheie în activitatea Asociației En­vi­ron, iar programul din școli este completat de proiectul online „2 mi­nute cu Amy“, un serial despre reciclare și nu numai. Episoadele celui de-al treilea sezon, intitulat „Reciclarea în jurul lumii“, o prezintă pe Amy, cea mai bună prietenă a lui Baterel, într-o călătorie pe toate con­tinentele încercând să afle ce și cum reciclează oamenii din alte părți ale planetei. Serialul poate fi urmărit pe canalul de YouTube Baterel Eroul Reciclării.
  Tot Amy și Baterel sunt vedetele ghidului despre colectarea se­lec­tivă și reciclarea deșeurilor lansat de Environ la începutul acestei veri. Cartea „Baterel și Amy te învață“ este structurată pe 12 capi­tole care abordează subiecte precum istoria reciclării, clasificarea deșeurilor reciclabile și nereciclabile, detalii despre cum se face corect co­lectarea selectivă, de câte ori poate fi reciclat un deșeu și în ce se poate transforma după reciclare, exerciții practice, precum și o serie de recomandări pentru un stil de viață mai prietenos cu mediul.
  Campania „Baterel, Eroul Reciclării“ este organizată de Asociația En­viron în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Ba­teriilor (SNRB), iar ghidul de colectare selectivă va fi disponibil gratuit pentru unitățile de învățământ participante la următoarea ediție, care se va lansa în luna septembrie.

  Publicitate

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultimele știri

  „Deșeurile umanitare“ vin în valuri spre România

  Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o amplă serie de controale în vamă, blocând intrarea în țară a...

  Mai multe articole