23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  EEB acuză Rusia de crime împotriva umanităţii şi ecocid

  Sursa foto: Agerpres

  European Environmental Bureau (EEB) a luat poziţie faţă de distrugerea barajului Kakhovka din Ucraina şi a transmis în acest sens un un comunicat oficial prin care acuză Rusia de crime împotriva umanităţii şi ecocid. EEB este cea mai mare rețea de organizații ale cetățenilor de mediu din Europa şi reuneşte 180 de organizații membre din 40 de țări. Conform site-ului propriu EEB „reprezintă aproximativ 30 de milioane de membri și susținători individuali“. Din România, membrii EEB sunt următoarele ONG-uri: 2Celsius, CEDD, Ecoteca, Focus Eco Center, Fundaţia Adept Transilvania, GEC Bucovina şi Green Planet.

  În urma distrugerii de către Rusia a barajului Kakhovka din Ucraina și a consecințelor sale de neconceput asupra mediului și umanitare, EEB își reiterează solidaritatea cu Ucraina și continuă să condamne profund agresiunea ilegală în curs a Rusiei. Împărtășim îngrijorarea că distrugerea barajului implică daune ecologice fără precedent și consecințe pe termen lung pentru sudul Ucrainei și regiunea Mării Negre. A strămutat deja zeci de mii de oameni și a întrerupt alimentările cu apă potabilă. Riscă să polueze suprafețe mari cu ape uzate, scurgeri de substanțe chimice și combustibili, să creeze pericole suplimentare în teritoriile minate, să compromită și mai mult siguranța centralei nucleare Zaporizhzhia, să lase terenurile agricole fără irigare și să afecteze grav ecosistemele sensibile din sistemul fluviului Nipro și Marea Neagră, se arată în comunicatul European Environmental Bureau.

  „Îndemnăm comunitatea internațională și, în special, Curtea Penală Internațională să investigheze distrugerea barajului și să evalueze acest act de război pe baza crimelor de război, crimelor împotriva umanității și ecocidului. Solicităm Națiunilor Unite și tuturor statelor părți la Curtea Penală Internațională să trateze distrugerea barajului ca o crimă de război împotriva populației civile și ca un ecocid de natură ucraineană și nu numai. Cei vinovați trebuie aduși în fața justiției. Astfel de acțiuni aplicate civililor sub ocupația ilegală de către Rusia a unor părți ale Ucrainei și agresiunea militară în curs de desfășurare a acesteia încalcă principiile fundamentale consacrate în acordurile internaționale legate de drepturile omului, dreptul umanitar și protecția naturii și a marinei“, au declarat reprezentanţii EEB.

  EEB solicită comunității internaționale, în special UE și statele sale membre, să asiste Ucraina în evaluarea pe deplin a consecințelor acestui act asupra mediului, în protejarea drepturilor omului și a mediului, inclusiv accesul la apă potabilă curată și la canalizare, în reducerea și atenuarea consecințelor. și în refacerea naturii.

  EEB și membrii săi sunt pregătiți să sprijine membrii ucraineni și Ucraina pe drumul lor către o redresare verde după război necesară pentru drumul Ucrainei aderarea la Uniunea Europeană.• ecologic

  Newsletter Ecologic