Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite va derula în următorii trei ani un proiect global în valoare de 14 milioane USD pentru eliminarea mercurului din compoziția produselor de albire a tenului. Organizația Mondială a Sănătății și Institutul de Cercetare a Biodiversității se vor ocupa de punerea în practică a inițiativei, care urmărește eliminarea substanței nocive din produsele cosmetice, conștientizarea publicului cu privire la riscurile de sănătate și mediu și transmiterea mesajului că toate nuanțele de ten sunt frumoase.
Produsele de albire a tenului sunt folosite în toată lumea, nu doar pentru deschiderea nuanței pielii, ci și pentru a estompa pistruii, petele pigmentare și acneea. Oamenii însă nu știu cât de periculos este mercurul din compoziție: poate provoca erupții cutanate și cicatrici, dar și dereglări digestive, ale sistemului imunitar și probleme psihice, inclusiv anxietate și depresie. Iar riscurile nu se limitează la utilizatori: și sugarii pot fi contaminați prin contact. În plus, substanța nu se degradează și ajunge prin apele reziduale în sol, iar de aici în alimente.
Convenția de la Minamata stabilește că mercurul din cosmetice nu poate depăși un miligram per kilogram, dar la o cercetare din 2018 au fost analizate 300 de produse din 22 de țări și s-a constatat că peste 10% aveau o concentrație mai mare decât cea permisă, multe chiar și de o sută de ori mai mare.
Mercurul din cremele de albire a pielii este o problemă tot mai acută: se prognozează că cererea pentru astfel de produse va crește masiv în viitorii trei ani ca urmare a creșterii clasei de mijloc din regiunea Asia-Pacific și a schimbărilor demografice din Africa și Caraibe.• Irina Tomşa