A fost nevoie să se urce până la o altitudine record de 5.298 metri pentru ca serviciul meteorologic din Elveţia să înregistreze limita – izotermă – de zero grade Celsius, a anunţat MeteoSuisse în data de 21 august a.c. în contextul în care o mare parte din teritoriul acestei ţări este vizat de o alertă de caniculă, a potrivit Agerpres.
„Radiosonda din Payerne (o staţie meteorologică din nord-vestul Elveţiei – n.red.), pentru noaptea din 20 spre 21 august 2023, a măsurat valoarea izotermă de 0°C la 5.298 de metri, ceea ce constituie un record de la începutul măsurătorilor din 1954“, a raportat serviciul meteorologic elveţian pe reţeaua de socializare X, cunoscută până de curând sub numele de Twitter.
Precedentul record data din 25 iulie 2022 şi a fost înregistrat la altitudinea de 5.184 de metri, a precizat MeteoSuisse.
Temperatura scade odată cu creşterea altitudinii şi, în funcţie de anotimp şi de condiţiile meteorologice, altitudinea de la care temperatura scade sub pragul de 0°C variază.
„Această suprafaţă, denumită «izoterma de zero grade», separă straturile de aer cu temperatură mai mare de 0°C de la altitudine joase de cele cu temperatură mai mică decât punctul de îngheţ aflate la o altitudine mai ridicată“, a explicat serviciul meteorologic elveţian pe site-ul său.
În Elveţia, altitudinea izotermei de zero grade măsurate la nivelul solului a urcat cu 200-700 de metri de la debutul măsurătorilor meteorologice din urmă cu peste 150 de ani, iar acest fenomen a fost deosebit de marcant în timpul iernii, a precizat acelaşi serviciu elveţian. „Începând din anii 1970, această creştere s-a accelerat, mai ales primăvara şi vara. Motivul principal al acestei evoluţii constă în schimbările climatice de origine umană“, a adăugat MeteoSuisse.
Elveţia, la fel ca mare parte a Europei, se confruntă în prezent cu un val de căldură şi cu temperaturi care depăşesc constant pragul de 30°C sub altitudinea de 800 de metri. Tot teritoriul elveţian aflat la altitudini mai mici de 800 de metri a fost inclus sub incidenţa unui risc de caniculă de nivel 3 pe o scară cu 5 trepte.
În Ticino – cantonul elveţian în care se vorbeşte limba italiană -, riscul de caniculă a fost ridicat la nivelul 4, potrivit MeteoSuisse, un risc sporit asociat cu afecţiuni circulatorii şi cu o stare de disconfort fizic. Acelaşi nivel a fost decretat şi în zonele situate în vecinătatea imediată a Lacului Geneva.
Meteorologii elveţieni prognozează că acest episod canicular se va prelungi fără îndoială până pe 24 august a.c. cu un maxim de temperatură de 37°C.• ecologic