Japonia a început să elibereze apă radioactivă tratată din centrala nucleară Fukushima, ceea ce a determinat China să anunțe interzicerea importurilor tuturor produselor acvatice din Japonia.
Pompele de transfer de apă au început eliberarea în Oceanul Pacific în data de 24 august a.c., la scurt timp după ora locală 13:00 (04:00 GMT), operatorul centralei Tokyo Electric Power Company (Tepco) anunțând mai devreme că vremea și condițiile maritime sunt potrivite pentru efectuarea acestei operaţiuni.
Peste un milion de tone de apă tratată folosită pentru răcirea reactoarelor distruse după tsunami-ul din anul 2011 erau stocate în aproximativ 1.000 de rezervoare amplasate în jurul centralei, iar îndepărtarea acestei ape reprezintă o parte cheie a dezafectării instalației care a rămas şi acum extrem de periculoasă.
Compania va efectua patru deversări de apă tratată până în martie 2024, a câte 7.800 de metri cubi de apă eliberați de fiecare dată. Descărcarea care tocmai a început este de aşteptat să dureze aproximativ 17 zile. Conform Aljazeera, întregul proces de descărcare a apei de la Fukushima va dura aproximativ 40 de ani.
Angajaţi ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) prelevează în prezent mostre de apă și pește pentru a verifica declaraţiile oficialilor japonezi care susţin că toate elementele radioactive au fost filtrate, cu excepția tritiului, un element greu de îndepărtat din apă.
Planul a stârnit nenumărate controverse, în ciuda insistenței Japoniei că procesul este unul sigur și a sprijinului AIEA, organul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, care a aprobat propunerea în iulie anul acesta considerând că impactul asupra sănătății și mediului ar fi „neglijabil“.
Cu toate acestea China a acuzat din nou Japonia că este „extrem de egoistă“. „Oceanul este proprietatea comună a întregii omeniri, iar începerea deversării apelor uzate nucleare de la Fukushima în ocean este un act extrem de egoist și iresponsabil care ignoră interesele publice internaționale“, a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Chinei într-un comunicat.
La scurt timp autoritățile vamale chineze au anunțat că vor interzice toate importurile de produse acvatice din Japonia, extinzând interdicția şi în ceea ce priveşte pescuitul în zonele Fukushima și Tokyo.
Uzina de la Fukushima a fost distrusă în martie 2011 de un tsunami uriaş declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter. Mai mult de 20.000 de oameni au murit atunci ucişi de tsunami, iar evenimentul de la Fukushima rămâne cel mai mare dezastru nuclear din lume după cel de la Cernobîl din anul 1986.● ecologic