20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Europa a aruncat la gropile de gunoi 172 milioane tone de deşeuri în 2016

  În contextul noilor politici europene de tranziţie către economia circulară, Eurostat – departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea unor statistici comparative pentru tot teritoriul Uniunii Europene – a publicat recent o analiză a indicatorilor referitori la gestionarea deşeurilor în anul 2016.● ecologic

  Politica Uniunii Europene referitoare la deşeuri vizează stabilirea unei economii circulare, în care materialele şi resursele sunt menţinute în economie cât mai mult timp posibil şi eliminarea este ultima opţiune de gestionare a deşeurilor. Acest nou set de indicatori de management al deşeurilor furnizat de Eurostat este o modalitate de monitorizare a progresului către o reciclare la scară mai mare şi o eliminare minimă a deşeurilor.

  Setul de indicatori privind „gestionarea deşeurilor, cu excepţia deşeurilor minerale majore“ măsoară modul în care deşeurile generate în UE per ansamblu şi individual în statele membre sunt tratate la final, fie în Uniunea Europeană, în statele membre sau în străinătate.

  Cantitatea de deşeuri tratate intern

  În anul 2016 au fost tratate în Uniunea Europeană 732 milioane tone deşeuri. Această cantitate include importurile de 12,9 milioane tone din afara UE, dar nu acoperă 39,9 milioane tone au părăsit UE-28 pentru tratare în ţări din afara Uniunii. În general, UE este un exportator net de deşeuri, cu exporturi de 27 milioane tone. Exporturile către ţări din afara UE constau preponderent în deşeuri metalice, deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri din plastic şi alte deşeuri destinate reciclării.

  Ajustarea pentru importuri şi exporturi a avut ca rezultat un total de 759 milioane tone deşeuri generate pe plan intern. În ansamblu, 55,8% (423 milioane tone) din deşeurile generate intern au fost reciclate. Recuperarea energiei a reprezentat 17% (126 milioane tone) şi incinerarea 2,9% (23 milioane tone) din totalul deşeurilor. Au fost depozitate la gropile de gunoi 22,6% (172 milioane tone) şi 0,4% au fost eliminate în alte moduri. Cantitatea totală tratată a crescut de la 745 milioane tone în 2010 la 765 milioane tone în 2016.

  Reciclarea

  Rata de reciclare este extrem de relevantă pentru măsurarea progresului către o economie circulară. În 2016 UE-28 a reciclat în ansamblu 57% din deşeurile generate pe plan intern, ceea ce echivalează cu 827 kilograme per locuitor. Deşeurile metalice, deşeurile animale şi vegetale şi cele din hârtie şi carton reprezintă mai mult de jumătate din deşeurile reciclate.

  În statele membre ratele de reciclare variază între 80% în Slovenia şi 10% în Estonia. Nouă ţări au raportat rate de reciclare mai mari de 60%: Slovenia, Belgia, Ţările de Jos, Lituania, Italia, Austria, Luxemburg, Danemarca şi Cehia. În raport cu numărul de locuitori, cantităţile reciclate sunt cele mai mari în Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg.

  Depozitarea

  Deşeurile depozitate reprezintă o pierdere enormă de resurse – atât sub formă de materiale, cât şi de energie – şi prin urmare ar trebui să fie limitate cât mai mult posibil. La nivelul UE depozitele de deşeuri au fost reduse continuu în ultimii ani. Cu toate acestea, 179 milioane tone adică 24% din deşeurile generate intern în 2016 au ajuns la depozitare, ceea ce înseamnă 350 kilograme per locuitor. Deşeurile de ardere, gunoaiele menajere şi similare împreună cu reziduurile de sortare reprezintă mai mult de 80% din deşeurile depozitate.

  sd 2

  Rata de utilizare a depozitelor variază foarte mult de la un stat membru la altul, reflectând diferenţele dintre sistemele de gestionare a deşeurilor în general şi politicile privind depozitarea în special. Din ce în ce mai multe state membre au introdus interdicţii de depozitare şi stimulente economice pentru reciclare. Succesul măsurilor de reducere a depozitării este evident în Danemarca, Ţările de Jos, Belgia, Slovenia, Suedia şi Austria, care au eliminat în depozite mai puţin de 10% din deşeurile generate pe plan intern. În 2016 la depozitele din România au ajuns 10.732.000 tone deşeuri, adică 54% din totalul celor generate la nivel naţional.

  Incinerarea

  Incinerarea şi recuperarea de energie sunt componente esenţiale ale gestionării deşeurilor în numeroase state membre, în special în ţările nordice – Finlanda, Danemarca şi Suedia – unde între 35% şi 52% din deşeurile generate au fost incinerate în 2016. În Finlanda incinerarea este utilizată pe scară largă datorită cantităţilor mari de resturi lemnoase, care au reprezentat peste 80% din deşeurile incinerate. Incinerarea presupune utilizarea deşeurilor drept combustibil, în principal în centrale electrice şi cuptoare de ciment, precum şi tratarea termică a deşeurilor pentru eliminare, cu scopul de a reduce volumul sau pericolul pentru sănătatea populaţiei.●

  Newsletter Ecologic