Agenția Europeană de Mediu (AEM) a realizat pe baza datelor oficiale din 2019 și a celor provizorii pentru 2020 obținute de la 4.500 de stații de monitorizare din 40 de țări un raport care arată că în majoritatea statelor au fost depășiri la cel puțin un poluant atmosferic.
Deși datele pentru 2020 au indicat o creștere a calității aerului pe fondul restricțiilor aplicate din cauza pandemiei, particulele fine în suspensie și ozonul de la nivelul solului au avut în continuare cote ridicate. Cele mai mari concentrații de particule fine s-au înregistrat în centrul și estul Europei, unde se folosesc pe scară largă combustibili solizi la încălzirea locuințelor și în industrie. Nivelurile de ozon au fost deosebit de mari în sudul continentului.
AEM avertizează că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor deoarece provoacă probleme pulmonare și ale aparatului circulator care în multe cazuri duc la moarte prematură. Conform estimărilor, peste 400.000 de europeni mor anual din această cauză. Reamintim că normele Uniunii Europene pentru poluanții atmosferici prevăd niveluri limită mai mici decât cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătăţii. •Agerpres