Poluarea luminoasă crește rapid și în unele locuri din lume numărul stelelor vizibile cu ochiul liber se va reduce cu mai mult de jumătate în mai puțin de 20 de ani, arată un studiu publicat recent în revista Science.
Pentru a studia cum afectează lumina artificială vizibilitatea astrelor specialiștii au folosit observații din perioada 2011-2022 transmise de peste 51.000 de voluntari. Participanții la proiectul Globe at Night au primit hărți cu stelele și au fost rugați să le compare cu astrele pe care le pot vedea din locurile unde se află. Scăderea numărului raportat de stele vizibile echivalează cu o creștere anuală de 9,6% a strălucirii artificiale a cerului care în 18 ani va face ca într-un loc unde acum sunt vizibile 250 de stele să mai poată fi văzute doar 100.
Cele mai multe observații au fost primite din Europa și Statele Unite, iar perioada studiată a coincis cu cea în care multe becuri de exterior au fost înlocuite cu unele cu leduri.
Cercetătorii nu au putut determina dacă eficiența luminoasă sporită a ledurilor duce la creșterea strălucirii artificiale a cerului. „Vizibilitatea stelelor scade rapid, în pofida (sau din cauza) introducerii ledurilor în iluminatul exterior“, spun autorii studiului, care menționează că între 2011 și 2019 cota globală de piață a becurilor cu led a crescut de la sub 1% la 47%.
„Noi, oamenii, suntem obișnuiți de milenii să vedem stelele, dar lucrul acesta se schimbă și cu siguranță ne influențează, afectândune o experiență milenară“, a declarat Christopher Kyba, unul dintre autorii studiului. Proiectul Globe at Night continuă și voluntarii sunt invitați să intre pe globeatnight.org și să participe cu noi observații.• Irina Tomşa
Faptul că vedem tot mai puține stele ne perturbă o experiență milenară
Sursa foto: NASA Goddard Photo/flickr.com