Alteţa Sa, Prinţul Charles de Wales a lansat la Sibiu pe 30 mai a.c. proiectul SUPERB, cel mai mare proiect transfrontalier de refacere a ecosistemelor forestiere din Europa. În România aria demonstrativă este situată în estul Munților Făgăraș, în proprietățile forestiere deținute de Fundația Conservation Carpathia, iar proiectul este dezvoltat în colaborare cu Alianța pentru Bioeconomie Circulară.
„În niciun alt loc din Europa nu am găsit ținuturi atât de bine conservate și atât de productive. Biodiversitatea de aici din România este unică pentru mine în Europa. Pe lângă vechile păduri există mamifere mari precum urșii, râșii și lupii și peisaje străvechi, cu bogația lor de flori sălbatice. Coloana vertebrală a vieții și naturii pe planeta noastră o reprezintă pădurile. Lumea, din multe puncte de vedere, a devenit prea mare pentru planeta noastră. Pentru sănătatea, securitatea și viața generației noastre și a generațiilor viitoare trebuie să protejăm, să investim și să ocrotim în simbioză cu natura. Economia noastră depinde de aceste acțiuni“, a declarat prinţul Charles la lansarea proiectului.
Aria demonstrativă din România are o suprafață de aproximativ 2.300 hectare, o zonă unde până în anii ’50 creștea o pădure naturală de tip făget care a fost tăiată şi înlocuită cu molid.
Proiectul Superb, coordonat de European Forest Institute, costă 20 milioane de euro şi conform declaraţiilor lui Mihai Zotta, directorul de conservare al Fundaţiei Conservation Carpathia, se caută soluții de finanțare pentru lucrările de reconstrucție ecologică.• ecologic