20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Garduri electrice finanţate prin „Programul pentru Protecția speciilor de faună sălbatică“

  Sursa foto: Facebook

  Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat deschiderea sesiunii de finanțare a Programului privind protecția speciilor de faună sălbatică prin care vor putea fi instalate garduri electrice sau alte mijloace asemănătoare permise de lege, în vederea diminuării conflictelor și reducerii pagubelor cauzate de animale sălbatice. ● Andrei Mincu

  Depunerea cererilor de finanțare și a documentației aferente Programului privind protecția speciilor de faună sălbatică se poate realiza prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu în perioada 10 aprilie 2023, ora 10:00 – 21 aprilie 2023, ora 23:59. „Am decis să lansăm acest program cu scopul de a proteja speciile de faună sălbatică. În contextul actual în care prezența animalelor este tot mai des întâlnită în interiorul culturilor sau aşezărilor, fiind pusă în pericol atât viața oamenilor, cât și a animalelor, AFM vine în ajutorul cetățenilor prin acordarea de finanțare în vederea achiziționării dispozitivelor destinate reducerii conflictelor om-animal“, a declarat Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

  Buget şi obiective

  Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 70.000.000 lei. Obiectivul programului îl reprezintă acordarea finanțărilor nerambursabile din Fondul pentru Mediu pentru:

  ● achiziția, instalarea de echipamente și/sau montajul de dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ultrasunete etc. și care nu contravin prevederilor art. 3, 10 și 12 din Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică) destinate reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate;

  ● efectuarea de lucrări specifice în vederea montării de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice la limita culturilor sau așezărilor aflate în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate.

  În cadrul programului se acordă o finanțare nerambursabilă, reprezentând 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, după cum urmează:
  ● în cazul persoanelor juridice – maximum 5.000.000 lei pentru autoritățile administrației publice centrale sau instituția publică din subordinea autorității administrației publice centrale și titularii dreptului de administrare a imobilului proprietate publică, având regim de arie naturală protejată;
  ● maximum 1.000.000 lei pentru unitățile administrativ- teritoriale;
  ● maximum 500.000 lei pentru celelalte tipuri de persoane juridice;
  ● maximum 15.000 lei pentru persoanele fizice.

  Valoarea aprobată pentru finanțare nu poate fi suplimentată față de cea aprobată inițial, beneficiarul având obligația să asigure din surse proprii finalizarea investiției.

  Newsletter Ecologic