Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat în urmă cu câteva zile, la cea de-a 87-a ediție a Târgului Internațional de Turism de la Salonic, că țara sa dorește să își mărească încasările anuale pentru finanțarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice de la 300 milioane de euro, cât sunt în prezent, la aproape 600 milioane de euro prin introducerea unei taxe „de reziliență climatică“.
Taxa se va aplica numai pentru perioada martie – octombrie, dar deocamdată nu vorbim de o lege, ci de un proiect de lege aflat acum în dezbatere publică. Dacă va fi adoptată, taxa va fi plătită de anul viitor de toți cei care închiriază cămăruțe, camere, apartamente, case sau vile în Grecia. Pentru camerele din hoteluri de una până la două stele, taxa zilnică va fi de 1,50 euro de cameră, la trei stele de 3 euro, la patru stele de 7 euro și la cinci stele 10 euro. Pentru proprietățile individuale închiriate pe termen scurt taxa va fi de 1,50 euro, dar dacă aceste proprietăți au o suprafață mai mare de 80 de metri pătrați taxa va fi 10 euro pe zi.
Referitor la necesitatea găsirii de fonduri necesare combaterii schimbărilor climatice, premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis a declarat că „experienţa recentă ne-a arătat tuturor că atacurile naturii vor veni unul după altul. Cele mai importante nu vor fi fenomene excepționale cu o intensitate temporară, ci cele care prezintă un pericol regulat, cu o intensitate care nu poate fi întotdeauna prezisă cu acuratețe. Grecia este lider în abordarea crizei climatice în ceea ce privește reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar cu toate acestea țara noastră se confruntă cu un război în timp de pace. Pe parcursul a numai două săptămâni am experimentat cel mai grav incendiu și cele mai grave inundații din istoria noastră. Criza climatică este aici și ne obligă să abordăm această problemă într-un mod cu totul diferit“.• ecologic