În urma nenumăratelor sesizări venite din partea primăriilor, organizaţiilor oraşelor, comunelor şi municipiilor, Guvernul a fost nevoit să amâne până la sfârşitul anului intrarea în vigoare a prevederilor unei ordonanţe de urgenţă care a blocat de la începutul anului activitatea de salubrizare la nivel naţional.• Matei Dumitru
Prin OUG nr. 133/2022 aprobată de Guvernul României anul trecut s-a stabilit o perioadă tranzitorie de 120 de zile (din 30 septembrie 2022 până la 28 ianuarie 2023) în care unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară ar fi trebuit să asigure delegarea serviciilor de sortare şi tratare a deşeurilor, precum şi depozitarea deşeurilor reziduale rezultate în urma activităţii de sortare şi tratare.
Aceeaşi ordonanţă specifica în mod expres interdicţia operatorilor staţiilor de sortare şi tratare a deşeurilor municipale să opereze astfel de activități în lipsa unor contracte de delegare cu unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară.
Până la data de 28 ianuarie 2023 multe dintre aceste staţii de sortare şi tratare a deşeurilor au operat în baza unor contracte încheiate cu companiile de salubrizare, asigurând sortarea şi tratarea deşeurilor.
Ca urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 133/2022, în 17 județe din țară, inclusiv în municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, au avut loc blocaje în activităţile de tratare mecanică şi sortare. Iar deşeurile generate în Bucureşti şi în județul Ilfov însumează 30% din cantitatea totală de deşeuri municipale generate în România. Unii operatori ai depozitelor de deșeuri au refuzat primirea deșeurilor colectate, întrucât acestea nu au fost supuse anterior operațiunilor de tratare/sortare, conform legii.
Astfel că în data de 26 aprilie a.c. Executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea articolului V din OUG nr. 133/2022 şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006.
Articolul V din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/ 2022 (…) se modifică și se completează după cum urmează:
„Prin ordonanţa adoptată acum au fost abrogate alineatele (2) și (3) și au fost introduse două noi alineate, (31) și (32), care stabilesc un nou termen de implementare:
(31) Până la data de 31 decembrie 2023, autoritățile administrației publice locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară, pe baza mandatului special primit de la unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale membre, au obligația ca pentru activitățile de sortare, tratare și/sau depozitare, prin eliminare, a deșeurilor municipale prestate de operatori numai pe baza autorizației de mediu să atribuie contractele de delegare a gestiunii activității/activităților respective.
(32) Până la data de 31 decembrie 2023, autoritățile administrației publice locale, unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiile de dezvoltare intercomunitară au obligația, în aplicarea dispozițiilor art. 17 alin. (5) lit. g) și l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, cu modificările și completările ulterioare, să aprobe modificarea hotărârii de dare în administrare sau, după caz, încheierea unui act adițional la contractele de delegare existente, în vederea includerii tuturor indicatorilor de performanță aferenți activităților prestate de operator pe fluxul deșeurilor municipale, inclusiv pentru includerea penalităților suportate de către operator în caz de neîndeplinire a acestora, stabilite la nivelul cheltuielilor cu contribuția pentru economia circulară și al cheltuielilor cu depozitarea deșeurilor pentru cantitățile de deșeuri municipale care depășesc cantitățile destinate a fi depozitate corespunzătoare indicatorilor de performanță.“
Referitor la adoptarea ordonanţei care amână OUG nr. 133/2022, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat: „Prin decizia de astăzi, perioada tranzitorie de 120 de zile care era reglementată anterior, privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor, prin care unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale sau, după caz, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ar fi trebuit să asigure delegarea serviciilor de sortare şi tratare a deşeurilor, precum şi depozitarea deşeurilor reziduale rezultate în urma activităţii de sortare şi tratare se modifică acordând mai mult timp actorilor vizaţi să se conformeze prevederilor legale, respectiv până la 31 decembrie 2023.“•