22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Haitele de lupi au intrat în atenţia Comisiei Europene

  Sursa foto: Tambako The Jaguar/flickr.com

  „Haitele de lupi“ din Uniunea Europeană sunt un „pericol real“ a declarat pe 4 septembrie a.c. preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţând o posibilă revizuire a statutului de protecţie de care beneficiază acest animal, a informat AFP, citat de Agerpres.

  „Concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale şi, eventual, pentru oameni. Invit autorităţile locale şi naţionale să ia măsuri atunci când este necesar. Într-adevăr, legislaţia actuală a UE le permite deja să facă acest lucru“, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

  În acest context, Executivul comunitar a invitat comunităţile locale, oamenii de ştiinţă şi toate părţile interesate să prezinte până la 22 septembrie 2023 date actualizate privind populaţia de lupi şi impactul acestora. Aceştia sunt invitaţi să utilizeze următoarea adresă de e-mail: EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu.

  Pe baza datelor colectate, Comisia Europeană va decide cu privire la o propunere de modificare, după caz, a statutului de protecţie a lupului în cadrul UE şi de actualizare a cadrului juridic, pentru a introduce, dacă este necesar, o mai mare flexibilitate, având în vedere evoluţia acestei specii.

  Acest lucru va completa posibilităţile actuale prevăzute de legislaţia UE pentru ca autorităţile locale şi naţionale să ia măsuri acolo unde este necesar, precum şi o finanţare semnificativă din partea UE pentru aceste măsuri, astfel cum se detaliază într-o scrisoare comună trimisă de comisarul Sinkevicius şi de comisarul Wojciechowski tuturor miniştrilor agriculturii şi mediului din UE în noiembrie 2021. Unele măsuri s-au dovedit eficace în prevenirea sau reducerea semnificativă a riscurilor de „ruinare“ atunci când sunt puse în aplicare în mod corespunzător şi adaptate contextului specific în care sunt aplicate.

  Revizuirea de către Comisie a datelor ştiinţifice privind lupul în UE face parte integrantă din analiza aprofundată pe care instituţia o efectuează ca răspuns la Rezoluţia Parlamentului European din 24 noiembrie 2022. În aprilie 2023, Comisia a început să colecteze date de la grupurile de experţi şi de la principalele părţi interesate, precum şi date raportate de autorităţile naţionale în temeiul legislaţiei UE şi internaţionale existente. Cu toate acestea, aceste informaţii nu oferă încă o imagine completă care să permită Comisiei să conceapă acţiuni suplimentare, iar instituţia europeană extinde această consultare.• ecologic

  Newsletter Ecologic